Gustav fridolin (MP), Åsa Romson (MP), Stefan Löfven (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Många frågetecken kvar att räta ut

FP: "Vi går nu i opposition"
1:56 min

I dag ska riksdagens talman träffa de tre vice talmännen för att diskutera valresultatet och hur man ska gå vidare för att få fram en regeringsbildare. Samtidigt är det fortfarande oklart om Stefan Löfven kommmer att lyckas bilda en fungerande regering.

I går sträckte Löfven än en gång ut handen för samarbete över blockgränserna samtidigt som Vänsterpartiet fick ett rakt nej på att ingå i regeringen. Att regera tillsammans med Vänsterpartiet skulle hindra samarbetet över blockgränserna menar Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare.

– Vi vill samarbeta med partier i Sveriges riksdag på olika sätt för att skapa en positiv förändring och vi har gjort bedömningen att det här möjliggör samarbete åt både höger och vänster i kammaren.

I går satt Löfven i möte med Miljöpartiets språkrör, Miljöpartiet som sedan tidigare beskrivits av Löfven som en naturlig samarbetspartner för att bilda regering. Samtalen med Miljöpartiet kommer att fortsätta, men det är långt ifrån klart vilka ministerposter som skulle kunna komma att bli aktuella för Miljöpartiets del.

– Det där är också frågor som jag inte kommer att prata om i det offentliga, vi har pratat om samarbete och vi har pratat om olika sakfrågor och hur vi ska gå vidare framför allt i processer, men den typen av diskussioner kommer ju längre fram, säger Carin Jämtin.

Ett parti som dock inte kommer att få några ministerposter är Vänsterpartiet som efter ett möte med Stefan Löfven i går fick ett blankt nej till att sitta med och bilda regering. Och Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet partiledare var besviken och sa att partiet nu kommer att gå i opposition mot Socialdemokraterna.

– Den här situationen ger oss inget annat val än att bli ett oppositionsparti och vi kommer att bli ett väldigt aktivt sådant parti. Men vi har också varit väldigt tydliga med att det förutsätter en överenskommelse om vinster i välfärden som vi är nöjda med, säger Jonas Sjöstedt.

Även de två partier från Alliansen som Löfven sedan tidigare öppnat för nära samarbeten med, Centerpartiet och Folkpartiet, avsäger sig ett framtida samarbete och förbereder sig för att gå i opposition.

– Vi går nu i opposition, vi fick stryk i valet, medborgarna sa i Sverige att vi skulle ha förändring, nu har vi fått förändring, Löfven har tagit på sig ledarrollen för att bilda en ny regering. Och vi har en konstruktiv opposition från Folkpartiets sida, säger Johan Pehrson som är Folkpartiets gruppledare.

I dag fortsätter arbetet med att få till stånd en ny regering. Talmannen har under dagen möte med de tre vice talmännen och förväntas kalla till sig Löfven för att diskutera hans möjligheter att bilda en ny regering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".