M riktar omöjligt krav för släppa igenom Löfven

2:40 min

Alliansen kräver att Stefan Löfven måste få igenom sin budget för att inte M ska sätta käppar i hjulen och stoppa honom att bli vald till statsminister, säger Ekots inrikeschef.

Fredrik Furtenbach är Ekots inrikeschef och han kommenterar kravet så här:

– Det här ett ovanligt krav, hur det skulle vara möjligt för Stefan Löfven att visa att han får igenom sin budget, när omröstningen av statsministerposten kommer före budgeten, säger Fredrik Furtenbach.

Han gissar att det finns två syften med Alliansens krav:

Det ena är att man vill visa att Stefan Löfven kommer att leda en svag regering. Det andra  är tvinga in Löfven i vänsterns famn och därigenom visa att den röd-gröna valvinnaren står närmare vänsterpolitiken än mitten.

Men även om Löfven lyckas bli statsminister, så kommer han att få det svårt senare, spår Fredrik Furtenbach.

– Nu har ju budgeten varit uppe för diskussioner, men det kan bli svårt för Löfven att få igenom även andra lagförslag i riksdagen

Även talmannen Per Westerberg har krävt att de röd-gröna måste få igenom budgeten, för att Stefan Löfven ska kunna bli statsminister.

Efteråt fick talmannen kritik från flera håll, för att han ställt samma krav som Alliansen för att släppa fram Stefan Löfven.

– Jag har aldrig hört talas om att det ska finnas ett sådant krav. Om det blir så, då får vi en ny praxis, säger Fredrik Furtenbach.

Det faktum att talmannen lägger sig i spelet och för fram de politiska motståndarnas krav, kan leda till kritik mot honom, tror Furtenbach.

– Ja, talmannen är moderat och kan bli kritiserad för partipolitisering, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista