Björklund: Blir en politik vi starkt ogillar

Folkpartiledaren Jan Björklund var inne hos talmannen i en kvart. Efteråt sade han att detta för Folkpartiet är en enkel fråga. De rödgröna vann valet. Det är de som får bildare regering och välja statsminister.

– Det blir en politik som vi naturligtvis starkt ogillar, men det är det valutslag vi har.

Jan Björklund upprepade vad han sagt flera gånger den senaste tiden: Folkpartiet kan tänka sig ett samarbete med den nya regeringen i enskilda frågor.

Framför allt gäller det kärnkraften, men en sådan överenskommelse måste innehålla möjligheter till förnyelse och utveckling av kärnkraften. Det är också ett krav att en ny regering respekterar de överenskommelser som finns om migration och friskolor.

– Det är ingen idé att komma till oss med nya överenskommelser om man inte håller de som redan finns, sade Jan Björklund.

Björklund fick även frågan om sannolikheten att Sverigedemokraterna kan fälla Socialdemokraterna genom att rösta för Alliansens budget, men Björklund tror inte att det kommer att hända.
 
– Nej, jag tror inte det. Alliansens budget innehåller förslag för arbetskraftinvandring. Skulle SD rösta på budgeten skulle det skapa kaos. Jag tror inte att väljarna kommer att acceptera det, sade han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista