Hägglund: Svårt att bilda koalitionsregering utan samsyn

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund sade att KD har inget att invända mot att Stefan Löfven sonderar möjligheterna att bilda regering. När det blir förtroendeomröstning kommer KD inte att rösta mot Löfven som statsminister.

– Då lägger vi ned rösterna för att visa respekt för det utslag väljarna gjort med sina valsedlar på valdagen, menade Hägglund.

Det finns redan diskussioner om hur Allianspartierna kommer att rösta när riksdagen tar beslut om budgeten i december. Kommer man att försöka få Sverigedemokraterna med på det egna budgetförslaget från Alliansen. Går inte att svara på, menade Hägglund. Det finns ju ingen regeringen än och än mindre ett budgetförslag.

– Därför finns i dag inget om resonera om i den delen. Frågan är alldeles för tidigt väckt.

När det gäller en ny regering sade Hägglund att det räcker inte enbart med en majoritet i riksdagen. Det krävs samsyn i grundläggande frågor för att kunna samregera.

– Utan en grundläggande samsyn och utan förtroende mellan partiet är det väldigt svårt att bilda en koalitionsregering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista