Danmark vill skärpa sin flyktingpolitik

1:29 min

Den danska regeringen vill nu strama åt sin flyktingpolitik och försvåra för syriska flyktingar att stanna i Danmark.

Antalet flyktingar som kommer till Danmark är större än det varit på tjugo år och nu vill regeringen bara ge tillfälliga uppehållstillstånd som ska utvärderas redan efter ett år.

7 500 personer har kommit till Danmark i år för att söka asyl. Enligt den socialdemokratiska Justitieministern Karen Hækkerup var det så många man räknade med för hela året.

– Det är situation som är svår att hantera. Men vi måste hantera den eftersom det kommer riktigt många, men den utmanar oss också. Vi vill ge människor den behandling som de förtjänar och det betyder att vi har ett enorm press på vårt system, säger Karen Hækkerup.

Idag har man som asylsökande i Danmark, enligt  FN:s konventioner, rätt till asyl i fem år innan den prövas om. Men nu vill den danska regeringen alltså ändra på detta.

Om du inte är utsatt för personlig förföljelse utan ett offer för krig ska situationen i hemlandet ses över redan efter ett år och om man anser att den asylsökande kan återvända ska hen göra det. Om situationen i hemlandet fortfarande är orolig prövas asylskälen igen efter två år.

Förslaget är ännu inte helt färdigarbetat så exakt vilka rättigheter som ska gälla för asylsökande i Danmark är oklart. Men regeringen vill nu att detta ska snabbehandlas så att lagstiftningen kan ändras så fort som möjligt.

Utspelet har väckt positiva reaktioner bland oppositionspartierna på högerkanten medan regeringens stödparti Enhedslisten kallar förslaget populistiskt och beklagar den väg som regeringen nu väljer att gå i flyktingfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista