Tusentals syriska kurder flyr undan Isis in i Turkiet. Foto: Ilyas Akengin/TT.

45 000 syriska kurder har flytt in i Turkiet senaste dygnet

Uppemot 45 000 syriska kurder har gått över gränsen till Turkiet bara det senaste dygnet på flykt undan den militanta gruppen Isis. Det uppger Turkiets vice premiärminister. Samtidigt har de turkiska diplomater som hållits som gisslan av Isis i norra Irak, släppts och kunnat återvända till Turkiet.

De kurdiska flyktingarna har strömmat över gränsen i tiotusental under det senaste dygnet.

Enligt Turkiet rör det sig om så många som 45 000 människor, alla på flykt undan Isis.

Turkiet öppnade i går åtta gränsövergångar längs en 30 kilometer lång gränssträcka för att ta emot kurder som flyr för sina liv.

Isis framfart i norra Syrien de senaste dagarna har lett till desperata rop på hjälp från den kurdiska befolkningen, som igår befarande en massaker i den kurdiska staden Kobani, nära gränsen mot Turkiet.

18 milismän från Isis uppges ha dödats i natt under strider med kurdiska styrkor.

Samtidigt har Turkiets värsta gisslandrama någonsin fått sin upplösning. De 49 turkiska diplomater som hållits som gisslan av Isis i Mosul i Irak, har släppts.

Diplomaterna är i säkerhet och är hemma i Turkiet, sa premiärminister Ahmet Daoudtoghlu. Han avslöjade inte hur det gått till, men sa att det var ett resultat av "kontakter".

President Erdogan kallade det däremot för en framgångsrik underrättelseoperation.

De båda ledarnas vaga uttalanden har lett till spekulationer om vilken typ av överenskommelse Turkiet kan tänkas ha träffat med Isis för att få loss sin gisslan. Och om detta kommer att påverka Turkiets inställning till Isis.

Turkisk tv hävdar att inga pengar har betalades.

Oron för vad som hade kunnat hända med denna gisslan, har angetts som ett av skälen till att Nato-landet Turkiet endast halvhjärtat deltar i USA:s koalition mot Isis.

Turkiet deltar inte i direkta strider, och vill inte ge USA tillstånd att attackera Isis från turkiskt territorium.

Turkiet har anklagats för att ha låtit Isis milismän fritt åka in och ut ur Syrien via Turkiet. Och det var först efter direkta påtryckningar från Frankrike, som Turkiet i förra veckan i Istanbul grep en av de främsta franska rekryterarna av Isis-jihadister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista