Rekordmånga väntas demonstrera i New York för miljön

2:01 min

I dag hålls det världen över demonstrationer för en radikalare miljö- och klimatpolitik. Runt 2 000 demonstrationer på större och mindre platser väntas, och huvuddemonstrationen hålls i USA, och närmare bestämt i New York.

Här vid det sydvästra hörnet av Central Park, mitt på Manhattan i New York har det under förmiddagen, lokal tid, redan samlats tusentals människor.

Det handlar om människor som vill demonstrera för miljön och se betydligt tuffare regler för koldioxidutsläpp, jämfört med de regler som finns i dag.

Arrangörerna räknar med att demonstrationen blir den största hittills i New Yorks historia. De hoppas på flera hundra tusen deltagare.

Demonstrationen är tänkt att fungera som en tung påtryckare för de politiska- och ekonomiska makthavare som på tisdag kommer att delta i Fn:s klimatmöte i New York.

Det extrainsatta endagsmötet har sammankallats av Fn:s generalsekreterare, Ban Ki-Moon, som vill att medlemsländerna ökar takten rejält inför den stora klimatkonferensen i Paris, i december 2015.

Ban Ki-Moon kommer själv att gå i dagens demonstration i här i New York, tillsammans med en lång rad kända personer. Dessutom väntas stora grupper från religiösa samfund att delta, samt människor som konkret drabbats av klimatförändringarna.

Vid 17.30, svensk tid, väntas den stora demonstrationen starta i centrala New York.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista