1 av 4
Demonstration mot klimatförändringarna och för klimatpolitiska åtgärder i New York. Foto: Agneta Furvik/Sveriges Radio
2 av 4
Deltagare i klimatdemonstrationen i New York. Foto: Sveriges Radio
3 av 4
Under klimatdemonstrationen i New York har det hållits en tyst minut för de som hittills fallit offer för klimatförändringar som anses orsaka bland annat översvämningar, jordskred, skogsbränder och svår torka. Foto: Sveriges Radio
4 av 4
Demonstration mot klimatförändringarna och för klimatpolitiska åtgärder i New York. Foto: Agneta Furvik/Sveriges Radio

Demonstrationer runt om i världen för miljön

"Absolut viktigaste frågan för oss alla"
1:31 min

I dag har det demonstrerats mot klimatförändringarna och för klimatpolitiska åtgärder på drygt 2 000 platser runt om i världen, bland annat i Stockholm. Huvuddemonstrationen ägde rum i New York.

– Jag är här för att klimatet och miljön är den absolut viktigaste frågan för oss alla, säger den 72-åriga Carol Finkel som rest hit från Philadelphia för att delta i demonstrationen.

Och hon var långt ifrån ensam – när början av demonstrationen redan var framme vid sitt slutmål på 34:e gatan hade den bakre delen ännu inte börjat röra på sig från kvarteren uppe vid 90:e gatan – och det breda ledet sträcker sig gott och väl en halvmil över Manhattan.

Samtidigt har det varit liknande manifestationer i 156 andra länder, Sverige inkluderat.

De små och stora miljöorganisationerna, religiösa samfunden, fackförbunden och de många andra arrangörerna hoppas nå deltagarsiffror på sammanlagt långt över 100 000 människor, och målet för alltihop är att sätta press på de stats- och regeringschefer som i övermorgon samlas till ett klimatmöte på inbjudan av FN-chefen Ban Ki-moon - som för övrigt själv deltog i demonstrationen här i New York.

För även FN-chefen vill sätta press på medlemsländerna, och har sagt att han på tisdag förväntar sig nya, skärpta löften och åtaganden när det gäller att minska de koldioxidutsläpp som enligt alla de senaste rapporterna ökar i stället för minskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".