Goda tider för ekologiska ägg

1:56 min

Antalet värphöns som producerar ekologiska ägg ökar nu kraftigt. Från januari i år och fram till och med sista mars 2015 kommer antalet ekologiska värphöns att ha ökat med 20 procent, visar nya siffror från branschföreningen Svenska ägg.

En av de äggproducenter som nu satsar på ekologiska ägg är Mikael Gilbertsson som har sin gård i Askersund i Örebro län.

– Skälet är ju lönsamheten, att man startar med ekologiska höns. Sen är det väldigt kul att ha dem gående ute. Det säljs väldigt mycket ekologiska ägg i Sverige i dag, efterfrågan är jättestor och då producerar vi det kunden vill ha, säger han.

Fortfarande står ekologiska värphöns bara för tolv procent av det totala antalet värphöns som finns i Sverige. Men i våras steg efterfrågan så snabbt att många butikshyllor gapade tomma på ekologiska ägg. Men nu börjar produktionen komma ikapp efterfrågan. På branschorganisationen Svenska ägg säger man att man blev överraskad över att efterfrågan ökade så snabbt.

– Under året som har gått så har flera producenter ställt om sin produktion för att möta upp den ökade efterfrågan, helt enkelt. Men det går ju inte så snabbt, utan man måste ha några månader på sig att bygga om och göra i ordning och få in nya ekologiska höns. Så det är inte gjort i en handvändning tyvärr, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska ägg.

Förutom att hushållens efterfrågan på ekologiska ägg har ökat så har också efterfrågan ökat från storkök inom den offentliga sektorn. Den sista mars nästa år beräknar branschen att 950 000 av landets cirka sju miljoner värphöns klassas som ekologiskt uppfödda.

Även om efterfrågan på ekologiska ägg nu pekar uppåt så fanns det ett överskott för bara tre år sedan och de ekologiska äggen fick exporteras till bland annat Tyskland. Hur den framtida efterfrågan blir är det, enligt branschen, svårt att uppskatta. Men Mikael Gilbertsson i Stjärnsund kommer ändå att satsa vidare.

– Risken är väl möjligtvis om det skulle ställas om för mycket till ekologisk produktion att det blir ett överskott på de ekologiska äggen istället för de konventionella. Men det är ju hela tiden kunden som bestämmer vad vi ska producera, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista