1 av 3
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon talar vid klimattoppmötet i FN-högkvarteret under tisdagen. Foto: AP Photo / Seth Wenig / TT.
2 av 3
FN:s nye klimatambassadör, skådespelaren Leonardo DiCaprio, vänster, skakar hand med FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på FN- högkvarteret under tisdagen. Foto: AP Photo / FN / Mark Garten / TT.
3 av 3
FN:s nye klimatambassadör, skådespelaren Leonardo DiCaprio talar vid FN:s klimattoppmöte i FN-högkvarteret under tisdagen. Foto: AP Photo / Richard Drew / TT.

Nya löften vid FN:s klimattoppmöte

2:30 min

I New York avslutades i natt FN:s endagsmöte om klimatet. De största nyheterna kom från näringslivet och från utsläppsjätten Kina.

Mötet var sammankallat av generalsekreterare Ban Ki-moon för att få länder, företag och organisationer att få upp farten när det gäller åtgärder som ska bromsa den globala uppvärmningen.

– Vi är inte här för att bara prata, utan för att skapa historia, sa Ban Ki-moon vid öppnandet av toppmötet som samlade rekordmånga stats- och regeringschefer, liksom regionala och lokala politiker och ledare från både näringslivet och det civila samhället till en kraftsamling för klimatet.

FN-chefen kunde räkna in en del nya löften under dagen. Dock inga bindande, särskilt inte från de stora ländernas ledare, även om Kina gick längre än tidigare och sa sig vara berett att göra radikala utsläppsminskningar fram till år 2020.

Enligt många bedömare var det en av mötets få överraskningar, och Kina lär i Paris nästa år pressas hårt att leva upp till dessa ord, när världen ska samla sig kring ett nytt och bindande klimatavtal.

När FN:s nye klimatambassadör, skådespelaren Leonardo DiCaprio, talade i generalförsamlingens stora sal vände han sig särskilt till näringslivet, och till de företag som står för de riktigt stora utsläppen.

– Era fribiljetter är slut nu, för om våra ekosystem kollapsar, ja då finns det ändå ingen ekonomi och inga vinster kvar, sa DiCaprio.

Näringslivsrepresentanterna som var fler än vid tidigare klimatmöten, svarade genom att i många fall vara mer konkreta i sina löften än de nationella ledarna. Så även för svensk del.

Mitt i strömmen av talare i FN:s stora sal dök Fjärde AP-fondens VD Mats Andersson upp och deklarerade sin plan för att krympa koldioxidstinna investeringar med över 700 miljarder kronor fram till slutet av nästa år.

En annan svensk på plats i FN-skrapan, miljöminister Lena Ek, menar att klimatpolitiken i och med alla nya ekonomiska initiativ och incitament fått det hon kallar en psykologisk nytändning.    

– Det är ju väldigt många som lyssnat på Ban Ki-moons inbjudan och faktiskt kommit hit, och det är väldigt hoppfullt. Det behövs den här psykologiska nytändningen i klimatförhandlingarna. Och det behövs nya argument i klimatförhandlingarna, och det har man fått, sa miljöminister Ek.

När FN-chefen summerade dagen sa han att även om oändligt mycket återstår, så hade åtminstone en del historia skrivits under mötet.

– Det har varit en stor dag, en historisk dag, sa Ban Ki-moon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista