Tusentals regimmotståndare fängslade i Uzbekistan

Politiska fångar torteras i Uzbekistan
2:01 min

I Uzbekistan hålls tusentals politiska fångar under vidriga omständigheter. Bland de fängslade finns journalister, människorättsaktivister eller affärsmän som kommit på kant med den auktoritäre diktatorn Islam Karimovs regim. Inte ens hans egen dotter kommer undan.

– Uzbekistans regering har fängslat tusentals av poltiska skäl, en del var journalister som avslöjade korruption andra bara för att de utövade sina religiösa rättigheter, säger Steven Swerdlow, som ansvarar för Human Rights Watchs nya rapport om Uzbekistan.

Presidentdottern Gulnara Karimova finns inte i rapporten. Hennes husarrest och isolering sedan drygt ett halvår bekräftades av landets riksåklagare i veckan.

Hon misstänks för korruption. Hennes medhjälpare har fängslats, de blev kända i Sverige för sin roll i Teliaaffären.

Troligen blev de och den extravaganta presidentdottern en belastning för den förre kommunistpartipampen och sedan 1991 auktoritäre presidenten Karimov.

Hennes behandling är ljusår från fallen beskrivna i rapporten, som exfången Sanjar Umarov:

– De ville tvinga mig att erkänna att jag tagit emot 20 miljoner dollar från amerikaner och med en påse och ett rep kvävde de mig, sen dess är min röst förstörd, berättar Sanjar Umaro.

Han greps och anklagades för ekonomiska brott. En vanlig anklagelse riktad mot politiska fångar.

Uzbekistan har i FN helt förnekat förekomsten av politiska fångar, liksom att tortyr regelmässigt används mot dem. Muhammed Bekjanov är journalist och fängslad sen över 15 år. Han hade flytt med sin familj till Kiev:

– 1999 tog sig polis i hemlighet till Kiev och grep min man i vår bostad, berättar Nina Bekjanova. En chock för oss alla då vi visste vad som väntade i fängelset, hennes man som tillhörde oppositionspartiet Erk hade fortsatt skriva om tortyr, försvinnanden och förtryck från exilen.

I rapporten uppmanas USA och andra länder avbryta sina samarbeten med diktatorns regim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".