Polisen har använt såväl pepparsprej som tårgas mot demonstranerna i Hongkong. Foto: TT/Vincent Yu

Hongkongs gator ett slagfält

1:54 min

I Hongkong hölls under söndagen nya stora demonstrationer för demokrati. Stundom har protesterna präglats av våldsamheter, när demonstranter drabbade samman med polisen i staden. Polisen ska ha använt tårgas och pepparsprej för att skingra demonstranterna.

Medier i Hongkong beskriver stadens gator som ett slagfält. Vissa gator har helt blockerats, och delar av Hongkong har lamslagits.

Demonstrationerna har framför allt varit koncentrerade till området runt regeringshögkvarteret i Hongkong, demonstranterna ska ha försökt ta sig in i byggnaden men hållits tillbaka av polisbarrikaderna.

Situationen utanför regeringshögvarteret beskrivs som mycket kaotisk. Tusentals personer ska ha demonstrerat i dag, enligt vissa uppgifter rör det sig om tiotusentals människor.

Polisen försökte först skingra demonstranternagenom att använda pepparspray. När det inte visade sig vara tillräckligt trappade polisen upp sin insats genom att använda tårgas.

Men inte heller detta har skingrat demonstrationen, som fortfarande pågår. Många av demonstranterna har nu förflyttat sig till en närbelägen park.

I fredags tog sig demonstrerande studenter in i en regeringsbyggnad i Hongkong, och flera personer skadades lindrigt när polisen under natten till lördagen utrymde byggnaden.

Det blev den utlösande faktorn för dagens omfattande demonstrationer. Rörelsen Occupy Central som tidigare planerade att inleda en sittstrejk i centrala Hongkong på onsdag, deklarerade tidigt i morse att aktionen nu tidigarelagts till i dag.

Men istället för att ockupera affärsdistriktet Central, så har gruppen nu valt att ha sin sittstrejk vid just regeringshögkvarteret.

Demonstranternas ilska och missnöje kommer sig av att Kina i slutet av förra månaden meddelade att det inte kommer att hållas några fria val i Hongkong 2017, något som tidigare utlovats från och som många i Hongkong hade hoppats på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista