Björn Söder (t v), i dag SD:s gruppledare i riksdagen, kommer att bli andre vice talman. I stället kommer Mattias Karlsson (t h) att ta över posten som gruppledare, erfar Ekot. Foto: Anders Wiklund och Henrik Montgomery/TT

Mattias Karlsson ny SD-gruppledare

Mattias Karlsson blir ny gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen efter Björn Söder, erfar Ekot.

Per Ramhorn blir vice gruppledare.

Björn Söder, i dag gruppledare för SD, blir riksdagens andre vice talman.

Det krävdes tre omröstningar, och drygt tre timmar, innan Sverigedemokraternas kandidat Björn Söder slutligen fick posten. Söder är Sverigedemokraternas partisekreterare sedan 2005 och riksdagsledamot sedan 2010.

Trots att majoriteten i riksdagen röstade blankt, fanns det ingen möjlighet att stoppa att Björn Söder till slut fick den andre vice talmansposten. Detta eftersom det inte fanns någon motkandidat att rösta på.

I de två första omröstningarna krävdes en majoritet för att Björn Söder skulle få den andre vice talmansposten. Förutom Sverigedemokraternas 46 närvarande riksdagsledamöter, röstade sju respektive fem av de övriga partiernas ledamöter på Björn Söder. Övriga röstade blankt.

I den tredje omröstningen krävdes bara att Björn Söder fick flest röster. 52 ledamöter röstade för Björn Söder och 292 röstade blankt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".