Cecilia Malmström (FP) möter pressen efter utfrågningen, till höger hennes talesperson Michele Cercone. Foto: Pernilla Palm / Sveriges Radio

Vill stoppa Malmström som ny handelskommissionär

1:42 min

Det var bäddat för att Cecilia Malmström i kväll skulle godkännas som ny handelskommissionär i EU-kommissionen. Men delar av det internationella handelsutskottet ville annorlunda och nu väntas istället en omröstning om hennes kandidatur.

Mycket oväntat kommer Europaparlamentets internationella handelsutskott att rösta om sitt förtroende för Cecilia Malmström som handelskommissionär vid lunchtid i morgon.

Det överraskande beskedet kom efter någon timmes möte med utskottets gruppledare för de olika partigrupperna.

– Det här är oansvarigt och oacceptabelt. Jag hoppas att detta inte är en signal om hur Europaparlamentet kommer att behandla handelsfrågor framöver för då blir det väldigt mycket sämre europeisk handelspolitik, säger utskottsledamoten Christofer Fjellner (M).

Varför gör man så här då, tror du?

– I bästa fall är det politiskt poserande, vilket är pinsamt i sig. I sämsta fall är det för att man vill stoppa en frihandelsvän från att bli EU-kommissionär.

Det är bland annat den socialdemokratiska gruppen, tillsammans med vänstergruppen och de gröna, som vill att utskottet ska göra en omröstning om Cecilia Malmström.

Omröstningen kommer att ske klockan 12 i morgon. Innan dess vill också utskottet ha ett skriftligt svar från Malmström där hon klargör sin inställning till USA.

Förklaringen vill de ha eftersom hon i vissa grupper uppfattats som allt för välvilligt inställd till USA och det kan vara en politisk belastning för henne om hon ska förhandla med amerikanerna som motpart.

– Om Cecilia Malmström inte skulle klara en omröstning i morgon, då hoppas jag att en majoritet av Europaparlamentet är av en annan uppfattning och tar handelsutskottet i örat för att förklara att vi inte kan hantera handelspolitik såhär, säger Fjellner till Ekot.

Handelsutskottet kan inte på egen hand fälla Malmström, utan det är Europaparlamentet som vid en omröstning ska rösta om alla 28 kommissionärers förtroende, samtidigt. Kommssionen måste alltså godkännas i sin helhet av parlamentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista