Sveriges fotavtryck allt större

2:05 min

I dag släpper Världsnaturfonden WWF rapporten Living Planet. Den visar att Sverige klättrar på listan över länder som per person använder mest av jordens biologiska resurser.  

– Det är ändå förvånansvärt att de ekologiska fotavtrycken i Sverige fortsätter att öka, trots att vi är medvetna och tror att vi är så duktiga, säger Barbara Evaeus på Världsnaturfonden.

Enligt rapporten skulle det gå åt 3,7 jordklot om alla skulle konsumera som svenskar. Skogen och fisket hinner inte återväxa i den takt vi förbrukar. Och naturen klarar inte att ta hand om växthusgaser lika snabbt som vi släpper ut dem.

Världsnaturfonden placerar Sverige som det tionde värsta landet i världen under mät-året 2010. I den förra rapporten var Sverige på trettonde plats.

En orsak till att Sverige klättrar på listan är att flera andra höginkomstländers konsumtion krympte på grund av lågkonjunkturen som inte träffade Sverige lika hårt. Bränsletörstiga bilar och mycket kött på tallrikarna ligger också bakom placeringen, en väsentlig del utgörs av växthusgasutsläpp.

Världsnaturfonden lyfter fram att vår konsumtion orsakar utsläpp i länder som tillverkar de varor vi använder.

– Då får vi ta del av de utsläpp som orsakas av produktion i andra länder, för produkter vi själva konsumerar.

Så man kan säga att vi exporterat våra utsläpp på det viset?

– Ja det har vi absolut gjort, säger Barbara Evaeus på Världsnaturfonden.

Samtidigt bidrar konsumtionen till allt sämre livsmiljöer för vilda djur, särskilt i tropiska länder minskar artrikedom och beståndens storlek i snabbare takt

– Vi har sett att över en 40-årsperiod så har det varit en minskning på över 50 procent av olika populationer av vilda djur - reptiler, däggdjur osv och groddjur, säger hon och tillägger att om mänsklighetens ekologiska fotavtryck ökar så påverkar det livsmiljöerna där de här djuren ska hålla till, säger Barbara Evaeus.

– Det är förvånansvärt att det fortfarande är en snabb förlust av arter och att det fortsätter i en rasande takt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista