Ukrainska politiker kastade i soptunnan

2:09 min

I Ukraina har tre parlamentariker som är  knutna till den störtade presidenten Viktor Janukovytj attackerats av folkmassor. Två av dem kastades i soptunnan.

Att kasta en person i soptunnan är en metod som sägs visa vilka skräppolitiker det handlar om. Men den våldsamma metoden får hård kritik.

En av de angripna var Nestor Sjufrytj deputerad från Viktor Janukovytj Regionparti. Han kandiderar till parlamentet igen i ett oppositionsblock som domineras av Janukovytj anhängare.

Sjufrytj attackerades vid ett pressmöte i stadshuset i Odessa men mötet avbröts av ett 20-tal personer från den militanta nationalistiska Högra sektorn. De gick till fysiskt angrepp mot Sjufrytj och ville slänga honom i en soptunna. Det hände tidigare med två andra regionpartister när de ville registrera sin kandidatur i Kiev.

Ingen skadades allvarligt men Sjufrytj togs till sjukhus med en ögonskada och blodig näsa. Från sjukhuset  angrep han de  lokala makthavarna som inte kunde garantera mötesfriheten:

Han la skulden på vakter och polis som släppte in Högra sektorn till pressmötet som han höll.
– Jag ska rensa Odessa från denna smuts, sa Sjufrytj.

I Ukraina växer nu kritiken mot behandlingen av politiker för att den riskerar solka Ukrainas försök att bli ett mer demokratiskt land.

De mest nationalistiska partierna har allt mindre stöd i opinionen. Högra sektorn har inte mer än någon procent  och inte ens partiet  Svoboda, som både sitter i parlamentet och regeringen tros  nå över femprocentsspärren vid valet den 26:e oktober.

Bakom våldet mot politiker i Ukraina kan ligga ett missnöje med att bara några få av de korrupta politiker, som stödde den förra regimen, ställts till svars eller utretts.

Högra sektorns talesman hävdar att aktionerna är folkets sätt att avslöja de korrupta politikerna och varna dem från att kandidera i parlamentsvalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista