Så tycker palestinier om att Sverige ska erkänna Palestina

2:34 min

Statsminister Stefan Löfvens uttalande om att Sverige ska erkänna Palestina får blandade reaktioner. Många palestinier jublar – men inte alla. Det erfar vår korrespondent i Jerusalem där det i dag är grand slam i helgdagar när Yom Kippur och Eid al Adha sammanfaller.

Tidigt i morse hördes sång till Guds och profeten Mohameds ära när de bedjande lämnade moskén Al Aqsa. Alldeles nedanför, vid klagomuren, hördes judiska böner i ett hav av vitklädda och fastande män på försoningsdagen Yom Kippur.

Detta är den heligaste dagen i den judiska kalendern, en dag då hela nationen observerar sabbatsreglerna. Ingen biltrafik syns till på Israels vägar, luftrummet är stängt och många fastar i 25 timmar, klär sig i vitt och ber om rening.

Eftersom det inte är tillåtet att arbeta, använda elektricitet eller slå på en bandspelare kan jag inte fråga några israeliska judar vad de tycker om att Sverige ska erkänna palestina. De officiella reaktionerna, som väntas bli kritiska, kommer först imorgon efter Yom Kippur.

Bland palestinier på väg från morgonbönen i Al Aqsa moskén, däremot, träffar jag många som är nöjda med det svenska utspelet.

– Respekt! Bravo! Vi tackar Sverige. Bättre sent än aldrig, säger Faisal som vandrat till fots i sju kilometer på bilfria gator för att komma till moskén.

Och Jawwad, en äldre man i långt skägg, stämmer in.

– Vi hoppas att alla stater följer Sveriges exempel och erkänner Palestina, en tvåstatslösning längs 1967 års gränser.

Men Noha tycker att erkännandet är meningslöst. Hon frågar vad det är Sverige erkänner.

– Vi är ju ockuperade, vi har ingen stat. De enda som kan ge oss en stat är motståndsrörelsen, Hamas, säger Noha.

Yacoub som säljer granatäppeljuice är inne på samma linje.

– Vi kommer aldrig att få någon palestinsk stat. Det är lika omöjligt som för Satan att komma in i paradiset.

En judisk man i vit bönesjal går förbi på väg hem från klagomuren, men han kan inte låta sig intervjuas eftersom det är Yom Kippur.