1 av 2
Rök stiger från staden Kobane. Foto: TT.
2 av 2
Kurdiska protester möts av tårgas. Foto: Bulent Kilic/TT.

Isis attackerar Kobane från flera håll

1:30 min

Mycket hårda strider fortsätter mellan Isis och kurdiska styrkor vid gränsstaden Kobane. Terroristgruppen Isis fortsätter med artilleribeskjutning av den omringade staden. Samtidigt har den turkiska militären återigen använt tårgas mot demonstranter vid gränsen.

Kobane pressas från flera fronter av terroristgruppen Isis, som skjuter med tungt artilleri mot den kurddominerade staden som ligger precis intill gränsen mellan Syrien och Turkiet.

Än så länge håller de kurdiska försvarsstyrkorna ställningarna. Nyhetsbyrån Firatnews som står nära den kurdiska gerillagruppen PKK rapporterar om de hårdaste attackerna hittills från Isis.

Den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu har sagt att "vi ska göra vad som står i vår makt för att Kobane inte ska falla", men många kurder anklagar Turkiet för att titta på medan staden angrips. I dag möttes demonstranter på den turkiska sidan gränsen åter av tårgas.

– De turkiska myndigheterna är snabba att ta till tårgas och vattenkanoner, säger BBC:s Paul Adams som beskriver en stark frustration vid gränsen över att Turkiet inte ingriper för att hjälpa kurderna i Kobane.

Den amerikanske vicepresidenten Joe Biden har kritiserat Turkiet och andra sunnistater för att stödja militanta extremistgrupper i Syrien, något som väckt ilskna reaktioner från Turkiets president Tayyip Erdogan, som kallade Biden för en föredetting och sa att "ingen kan anklaga Turkiet för att stödja terroristorganisationer som Isis".

Isis positioner har attackerats från luften runt Kobane. Ändå fortsätter terroristgruppens offensiv mot staden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista