Isabella Lövin (MP) och Margot Wallström (S) framför utbildningsdepartementet i Stockholm. Foto: TT

100 procent kvinnor i UD:s nya ledning

0:52 min

På utrikesdepartementet är det nu en helt kvinnlig ledning. Det står klart sedan den nya regeringen i dag haft sitt första möte där ett av syftena var att utse ministrarnas nya medarbetare.

Margot Wallström (S) och Isabella Lövin (MP) presenterades i går som utrikes- respektive biståndsminister. I dag utsågs Ulrika Modéer (MP) till statssekreterare och Annika Söder till kabinettsekreterare.

– Det betyder att vi är den politiska ledningen på UD, och det är första gången som det bara är kvinnor i den ledningen, säger Annika Söder, den första kvinnan att bli kabinettsekreterare på utrikesdepartementet.

Vad betyder det för politiken?
– Det betyder naturligtvis att vi väldigt starkt kommer att driva det som Margot Wallström har benämt. En feministisk utrikespolitik. Det betyder att vi kommer utgå från att motverka könsmaktsordningen i världen, och det gäller ju det bästa för både män och kvinnor. Inte bara för kvinnor, säger Annika Söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista