Sänkta krav på gammal kärnkraft

När landets kärnkraftverks ska höja säkerheten med så kallad oberoende härdkylning så blir det mindre stränga krav på de äldsta reaktorerna, rapporter SVT.

Efter katastrofen i japanska Fukushima har säkerhetsreglerna för kärnkraft omarbetats inom EU. I ett förslag som ska vara genomfört 2020 krävs att alla svenska kärnkraftverk inför ett oberoende system för härdkylning.

Michael Knochenhauer på strålssäkerhetsmyndigheten säger till Ekot att de äldsta reaktorerna kan använda en enklare och billagre lösning, eftersom de enbart har några få år kvar i drift när de nya säkerhetssystemen ska vara införda.

Ett av Miljöpartiets främsta vallöften har varit att två svenska reaktorer ska stängas under mandatperioden. Men miljöminister Åsa Romson (MP) hälsar via sin pressekreterare att hon varken kan eller får kommentera. Att försöka påverka en myndighets tillsynsbeslut skulle kunna vara otillåtet ministerstyre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista