Tomas Ramberg: V har kommit längre än väntat

4:23 min

Frågan om vinster i välfärden håller på att utvecklas till en av svensk politiks verkliga långkörare. Under senare år har en vinstkritisk opinion gått före och släpat partiledningarna efter sig.

Alla partier utom Centern och KD har drivit åt vänster i frågan under trycket från väljarna. Miljöpartiet, som länge tillhörde friskolerörelsens bästa vänner i svensk politik, gjorde en helomvändning förra året samtidigt som Socialdemokraterna skärpte sin retorik. Vänsterpartiet gjorde vinstmotståndet till sin allt överskuggande valfråga.

Jonas Sjöstedt fick visserligen inte sitt vinststopp men kom ändå längre än väntat i förhandlingarna med den nya regeringen. Genomförs förslagen i dagens överenskommelse bör det bli tämligen ointressant för bolag som vill göra vinster att driva välfärdsföretag. Vänsterpartiet kalkylerar med att marknaden själv gör välfärden vinstfri genom att bolagen helt enkelt lämnar branschen.

Och det skulle i så fall inte bara bero på vinstbegränsningen. Dagens utspel innehåller en lång lista på förslag som var för sig skorrar otrevligt i välfärdsbolagens öron. Privatägda välfärdsverksamheter ska ha samma bemanning som kommunala. Kommunerna ska kunna stoppa nya friskolor. Lagen om valfrihet ska inte vara obligatorisk. Det ska bli svårare att skatteplanera. Vid upphandlingar ska kommunerna kräva kollektivavtal. Bolag som håller till i skatteparadis ska uteslutas. Varje enskild skola eller vårdcentral ska öppet redovisa sin ekonomi och hur skattemedlen används. När utredningarna är klara kan de komma med en hel påse sura piller för de vinstdrivande bolagen alltså.

Deras hopp står nu till att många av förslagen stoppas av riksdagen. De borgerliga visade idag ingen pardon med de nya förslagen. Det är visserligen långt från dagens utkast till de färdiga lagförslag som ska presenteras nästa år och 2016. Men det är svårt att se att allianspartierna skulle ha något intresse av att begränsa etableringsfriheten eller genomföra den ganska drastiska vinstbegränsning som regeringen nu flaggar för. Var Sverigedemokraterna ställer sig är mera ovisst.

Hittills har de stött Socialdemokraternas förslag att ge kommunerna makt över nya friskolor och varit positiva till striktare regler och krav. På andra punkter är de på alliansens sida. De vill till exempel inte stoppa vårdcentralernas etableringsfrihet. Så kanske kan regeringen och Vänsterpartiet ändå hoppas att så småningom få igenom en hel del av sina anti-vinstförslag. Men i så fall med stöd av Jimmie Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista