En sammanbiten spansk hälsominster manar till lugn. Foto: Dani Pozo/TT.

Manar till lugn efter ebolasmittad i Madrid

Förvånade över att kvinnan blivit smittad
1:43 min

I Spanien sätter regeringen in krisåtgärder men uppmanar befolkningen till lugn efter att ett vårdbiträde smittats av ebola i landet. Provsvaren kom i går kväll och det är det första kända fallet där en person blivit smittad på plats i Europa.

Spaniens hälsominister Ana Mato manade vid en presskonferens i går kväll alla medborgare att hålla sig lugna.

Då hade spanska myndigheter tidigare på kvällen meddelat att två blodprov hos vårdbiträdet i Madrid visat ebolasmitta.

Kvinnan har arbetat i den grupp som vårdat två spanska ebolapatienter i Madrid. De två spanska missionärerna hade flugits hem med ambulansflyg efter att ha smittats i Västafrika och båda har dött.

Vårdbiträdet har levt ett vanligt liv de senaste veckorna och varit på semester. Men de senaste dagarna sökte hon vård när hon fick hög feber och har isolerats på en särskild avdelning.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är det här det första kända fallet där någon smittats utanför Västafrika. Spanska regeringen försäkrar att myndigheterna vidtar alla möjliga krisåtgärder som att sätta in extra sjukvårdspersonal för att hantera situationen.

Personer som arbetat i samma vårdgrupp med ett trettiotal anställda på sjukhuset är förvånade över att kvinnan blivit smittad. Enligt dem har säkerheten varit extrem.

De har använt dubbla overaller, dubbla handskar och skyddsglasögon när de vårdat de ebolasmittade patienterna.

Men experter säger att risken kan aldrig reduceras till noll och att en extremt liten del kroppsvätska kan räcka.

Nu ska myndigheter undersöka om några säkerhetsrutiner brustit och sätter ihop en lista med de personer som varit i kvinnans närhet och kan ha smittats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".