Margot Wallström, utrikesmonister, vid givarkonferensen om Gaza i Kairo. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio

Wallström: Det går inte att leva i Gaza

3:02 min

Sveriges utrikesminister Margot Wallström är på givarkonferensen för Gaza i Kairo - det är Wallströms första långväga utlandsresa som utrikesminister. Efter Sveriges avsikt att erkänna staten Palestina, mottogs Wallström med kindpussar av den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

– Det kändes väldigt bra, glädjen och tillfredsställelsen över vår avsikt att erkänna Palestina - att det tas emot på det sättet. Här är vi i hjältekategorin kan man säga, säger Wallström.

Det här är din första långväga utlandsresa som utrikesminister - till Mellanöstern och till en givarkonferens om Gaza. Vad vill du sända för signal med det?

– Jag hoppas verkligen att den här konferensen ska sända en signal att nu vill det internationella samfundet hjälpa till att bygga upp Gaza, det är absolut nödvändigt. Den massiva förstörelsen som finns där är - man kan ju inte leva där. I mitt tal börjar jag med att säga att en sexårig flicka i Gaza, har redan upplevt tre krig.

Kan världssamfundet garantera att byggnadsmaterialet som nu kommer in i Gaza och alla givarpengar inte går till att bygga nya raketavfyrningsramper eller Hamastunnlar?

– Det här har ju varit något som FN-sändebudet här också har jobbat mycket med, att hitta en mekanism för att kontrollera att det inte används för att bygga tunnlar eller skaffa fler vapen eller skicka raketer.

Det finns ledande socialdemokrater som har haft möten med Hamas - hur ser ditt förtroende för Hamas ut?

– Jag har ingen annan bedömning av dem eller annan position än vad EU har.

Att det är en terrororganisation?

– Ja, inget annat EU land har någon annan position än den vi kommit överens om. Och vi kommer inte ha ett direkt samarbete med dem.

Det finns en ganska stor givartrötthet eftersom detta är tredje gången som Gaza ska återuppbyggas på bara sex år. Hur upplever du den bland dina kolleger här?

– Det var tydligt egentligen. I alla inlägg i morse, så upprepade man just detta. Vi kommer nu för tredje gången samman för att återuppbygga Gaza. Hur länge ska detta pågå? Och vilka är det som ska ta första steget? Hur ska vi tänka om framtiden för Gaza? Det kommer ju inte att bli någon framtid för människorna på Gaza om inte ockupationen upphör. Vart ska de ta vägen? De kan inte lämna ens om de skulle vilja fly därifrån, så får de och kan inte lämna.

– Det här är ju naturligtvis ohållbart. Om du tänker att det är 400 000 barn, som FN-organen räknar med, som har stora psykosociala problem i dag, och skulle behöva hjälp. Då har man ju dragit undan mattan för sin egen framtid, säger Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista