Andersson: "Tar tid innan vi når överskottsmålet"

0:57 min

Landets ekonomi utvecklas sämre än väntat. Det säger finansminister Magdalena Andersson, som i dag presenterade regeringens ekonomiska prognos.

– Sverige har ju stora underskott i de offentliga finanserna nu och vi lånar tio miljoner i timmen för att betala för den förra regeringens skattesänkningar, det är mycket bekymmersamt, säger Andersson.

Regeringens prognos skiljer sig inte så mycket från den som förra regeringen la fram i augusti. BNP växer blygsamt de närmaste åren och arbetslösheten minskar, men landar på över sex procent år 2018.

Till skillnad från förre finansministern Anders Borg, som sa att man kunde nå överskottsmålet i statsfinanserna 2018, så säger Magdalena Andersson att det inte blir så. Det underskott som den förra regeringen lämnade är för stort, säger Andersson.

– Där är vi nu mycket, mycket långt ifrån en politik som är förenlig med det målet eftersom vi ärver stora underskott i statens finanser. Därför kommer det att ta tid innan vi är tillbaka på en bana som är förenlig med överskottsmålet.

Under nästa mandatperiod?

– Som det ser ut nu kommer det att kunna nås någon gång under nästa mandatperiod.