Presidenter surfade på nationalistiska vindar

Uppgivenhet över valresultat.
1:33 min

I gårdagens val i Bosnien vann nationalistiska och separatistiska vindar. Två av de tre presidenterna, som roterar vid makten i Bosnien Hercegovina hade gått till val på ökad självständighet och deras framgångar visar att de etniska spänningarna lever kvar fortfarande tjugo år efter det blodiga inbördeskriget.

De tre valda presidenterna står för olika framtid för Bosnien. En vill hålla ihop landets som det är i dag, bosniaken Bakir Izetbegovic, en vill se en egen självständig enhet för kroaterna precis som serberna redan har med sin Republika Serpska, kroaten Dragan Covic och den tredje, serbiskan Zeljka Cvijanovic talar för att Republika Serpska ska brytas ut ur Bosnien.

Nationalism och separatism har hörts i valtalen och lockat väljare, frågan är vad som var populistiskt valfläsk och vad som faktiskt kommer att leda till några konkreta ansträngningar.

Bosniens ekonomi är hårt trängd. Landet lånar för att betala pensioner och statsanställdas löner och får mycket bistånd.

De ekonomiska svårigheterna talar för att nationalismen stannar vid ord, eftersom omvärlden inte skulle välkomna någon splittring.

De tre presidenterna ska nu i fyra år framöver försöka enas med varandra, trots sina helt olika politiska program.

Reaktionerna bland väljare nu på morgonen är att de behövliga förändringarna inte kommer att komma till stånd.

65 partier ställde upp och förra gången tog det 16 månader att bilda en ny regering.

De bosniska väljarna är både uppgivna och ilskna över situationen i landet. Få tror att röstsedeln minskar arbetslösheten på 44 procent och landets växande skuldberg. Endast 54 procent deltog i valet igår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".