Ukrainas nye försvarsminister Stepan Poltorak. Foro: Efrem Lukatsky AP/TT

Stepan Poltorak blir ny försvarsminister i Ukraina

1:27 min

Två veckor före valet byts försvarsministern i Ukraina ut. Det kan vara ett försök att ta udden av kritiken mot arméns misslyckande i striderna i östra Ukraina.

Det är fjärde gången sedan Ryssland ockuperade Krimhalvön i mars som Ukrainas försvarsminister byts ut.

Igår avgick den kritiserade Valerij Heletej efter bara tre månader på posten. Han lastas framförallt för nederlaget i slutet av augusti då armébataljoner tillsammans med frivilligbataljoner stängdes inne i staden Iljovajsk. Under belägringen och reträtten dödades minst 100 ukrainska soldater av ryska reguljära trupper.

Överlevande lastar landets högsta försvarsledning, generalstaben och ytterst försvarsministern. Men kritiken gäller också usel utrustning av armén och insamlade medel till soldater som inte nått fram. Olha Kobylynsk,a från en organisation som skickar hjälp till soldater, får dagliga bevis för bristerna:

– Det är ett stort korruptionsproblem i armén. Vi har uppmanat presidenten att reformera generalstaben, där många befäl enbart har sina poster för att berika sig själva, säger Olha som varje dag talar med soldater i Donetsk och Luhanskområdet.

– De flesta har fått utrusta sig själva och ofta har de inte ens tillräckligt med mat, säger hon.

Ukrainas president Petro Porosjenko föreslår att nationalgardets befälhavare Stepan Poltorak blir ny försvarsminister. Den 49-årige Stepan Poltorak är just nu befälhavare för nationalgardet och anses ha stort förtroende både i armén och bland frivilligbatraljonerna. Formellt röstar parlamentet om presidentens förslag imorgon.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista