1 av 4
Junes Kock och Elias Lamrabet, från Hizb ut-Tahrir. Foto Karin Wettre / Sveriges Radio
2 av 4
Vid en presskonferens med Hizb ut-Tahrir, som Sveriges Radio besökte, presenterades en karta över det tilltänkta kalifatets institutioner. Foto: Karin Wettre / Sveriges Radio
3 av 4
Hizb ut-Tharir har inga planer på att byta ut den flagga som påminner en del om terrorgruppen Isis mycket snarlika dito. Foto: Karin Wettre / Sveriges Radio
4 av 4
Propagandamaterial Hizb Ut-Tahrir (Foto: privat)

Extrem islamistisk rörelse vill växa i Sverige

2:33 min

Den islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir räknar med att växa i Sverige. Nu har rörelsen lanserat en påkostad sajt på svenska, deras svenska Facebook-sida uppdateras flitigt och i september bjöd rörelsen in till presskonferens i en Stockholmsförort.

Men de flesta svenska muslimer anser att Hizb ut-Tahrir står för en extrem tolkning av islam, och en brittisk tankesmedja menar att organisationen indirekt bidragit till jihadism.

När Hizb ut-Tahrir bjuder in till möten kan de locka tusen människor. Här i Sverige är organisationen än så länge mycket mindre. Men nu satsar Hizb ut-Tahrir och organisationens skandinaviske talesperson, Junes Kock, är övertygad om att rörelsen kommer växa:

– Vi är relativt nya i Sverige och vi räknar med att växa på samma sätt som vi gjort i Danmark, säger han.

I Danmark har Hizb ut-Tahrir varit föremål för mycket debatt och omfattande kritik. Den tidigare Skandinavien-ledaren dömdes för några år sedan för hets mot folkgrupp och antisemitism.

I ideologin ryms också en syn på homosexualitet som något som går emot den mänskliga naturen. I Sverige har de hittills väckt störst uppmärksamhet i samband med valet när företrädare uppmanade muslimer att inte rösta.

Junes Kock förklarar att det har att göra med att han och de andra i Hizb ut-Tahrir anser att det bara är Gud, Allah, som kan stifta lagar, inte människor.

I en Stockholmsförort träffar Sveriges Radio en före detta medlem. Han vill kalla sig Aladdin och är i 20-årsåldern. Han har under flera år varit på föreläsningar om religion med Hizb ut-Tahrir.

– Hizb ut-Tahrir är en organisation som försöker värva så många ungdomar som möjligt för att skapa en islamisk stat, ett kalifat med andra ord. Det är inget negativt, så jag hoppas att du inte tror det utan det är någonting jättepositivt. Det är någonting som kommer gynna hela världen. Det där därför jag säger att jag håller tummarna för dem, säger han.

Nu har studierna tagit över och han har lämnat rörelsen, men han har kvar en positiv bild av bland annat kalifatet som de vill upprätta.

Terrorgruppen Isis har utropat ett så kallat kalifat, en islamisk stat, men den erkänns inte av Hizb ut-Tahrir. Mycket i ideologin är dock likt det som finns hos Isis. Det är metoderna som skiljer sig åt menar Junes Kock:

– Vi skiljer oss metodologiskt för vår metod är icke-våldsarbete, säger han.

Företrädare för flera muslimska organisationer i Sverige är kritiska till Hizb ut-Tahrir, som de menar isolerar muslimer från resten av samhället. En av kritikerna är Ghaffar Hussain, på den brittiska tankesmedjan Quilliam, som arbetar mot extremism och terrorism.

Hussain menar att den största faran med Hizb ut-Tahrir ligger i att rörelsen föder våldsamma extremister. När medlemmarna blivit övertygade om budskapet har det hänt att de ser icke-våldsmetoderna som ineffektiva och går över till terrorgrupper:

– Den största faran är att det orsakar splittring i samhället och de motverkar integration. Dessutom skapar de terrorism, det är det största hotet att se upp med, säger Ghaffar Hussain.

Men Junes Kock, Hizb ut-Tahrirs talesperson i Skandinavien, tycker inte man kan lasta hans rörelse för vad avhoppare gör. I övrigt vill Kock inte kommentera avhopparna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista