Populärt spel. Foto: Mag Interactive.

Nya teknikföretag ger få nya jobb

1:51 min

Många omtalade företag som arbetar med ny teknik har skapats i Sverige. Men de har inte gett så många nya arbeten. Mag Interactive i Stockholm exporterar sina mobilspel till miljoner användare, men behöver inte många anställda.

- Vi har försäljning i 150 länder och vår största marknad är USA. Där har vi kunnat få 25-30 miljoner nedladdningar utan att någon har behövt åka dit, berättar vd:n Daniel Hasselberg.

Tidningen Ny Teknik har gjort en sammanställning som visar att 25 unga teknikbolag hittills har skapat sammanlagt 3 700 arbetstillfällen i Sverige.

Sedan 2009 har de tio mest omtalade unga teknikföretagen, däribland musikströmningstjänsten Spotify och faktureringsföretaget Klarna, inte skapat mer än 1 600 jobb i Sverige.

Under samma tid har Ericsson och lastbilstillverkaren Volvo minskat sin personal med hela 6 700 anställda.

Pontus Braunerhielm, professor på KTH och vd för Entreprenörskapsforum, säger att de unga teknikföretagen klarar sig med få anställda.

- Teknikföretagen är inte sysselsättningsmaskiner. De använder sig av ny och avancerad teknik. De kapar åt sig ganska betydande marknadsandelar i sina olika verksamheter, men de genererar ganska få jobb, för att tekniken inte är så arbetsintensiv helt enkelt.

Hur tycker du att vi i Sverige har behandlat tillverkningsindustrin?

- Jag tror att vi har negligerat den och tagit för givet att vi går in i en ny era som karaktäriseras av tjänster i hög grad. Men industrin är fortfarande väldigt viktig och det återspeglas inte minst av att vi inom EU nu har ett initiativ för att öka industrins andel av ekonomin. Det är mycket mer fokus på industrin i dag, säger Pontus Braunerhielm på KTH.

Mobilspelsföretaget Mag Interactive söker folk, men i Sverige är det ont om folk med den rätta kompetensen.

- Vi söker ju breda mjukvaru-utvecklare med spets inom mobilspel, men det finns inte så många av dem. Vi rekryterar faktiskt från andra delar av Europa. Vi hittar inte dem vi behöver i Stockholm, säger Daniel Hasselberg på Mag Interactive.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista