Civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Regeringen vill inför licens på spel

"Vill påskynda det arbete som redan bedrivs"
1:49 min

EU-kommissionen beslutade i dag att stämma Sverige inför EU-domstolen för det så kallade spelmonopolet. Kommissionen anser att Sveriges spelpolitik går ut på att tjäna pengar till statskassan istället för att skydda allmänheten mot problem kring spelande.

Regeringens reaktion blir att släppa in utländska spelbolag, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

– Vår avsikt är att påskynda det arbete som bedrivits sedan en längre tid. Vi tycker att ett licenssystem av något slag ska införas i Sverige.

Hur ser du på diskussionen att Sverige riskerar att gå miste om ett antal miljarder som Svenska Spel drar in idag?

– Ja, exakta utformningen av ett nytt system kan inte anges i nuläget och då kan vi inte heller diskutera ekonomiska effekter eller sociala effekter, säger Ardalan Shekarabi.

I våras besökte dåvarande finansmarknadsministern Peter Norman EU-kommissionen för att vädja om att inte stämma Sverige för landets spelreglering som delvis innebär ett statligt monopol med bolaget svenska spel. Men förgäves.

De utländska spelbolagen anser sig diskriminerade i Sverige och den nuvarande regeringen svarar direkt att den planerar att införa ett licenssystem, som innebär att utländska bolag får tillträde till den svenska marknaden. De får annonsera här och så vidare om de betalar licensavgifter och skatt.
Bolagen måste också följa svenska regler om att skydda konsumenterna. Det kan handla om begränsningar i reklam och så vidare.

Men flera frågor måste utredas och förberedas noga, säger Ardalan Shekarabi. Han vet inte när en ny reglering kan tas i bruk, men räknar med att det sker under mandatperioden.
Christofer Fjellner, EU-parlamentariker för moderaterna, om kommissionens stämningsbeslut idag.

- Jag är egentligen inte särskilt förvånad. Det är inte ens någon i Sverige, tror jag, som på allvar har köpt idén om att vi har ett spelmonopol för att få människor att spela mindre. Det är snarare så att spelmonopolet vill att vi ska spela och det är just det EU-kommissionen har sagt är olagligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".