Ryska försvaret: Inga nödsituationer

7:21 min

Det har inte förekommit några avvikande händelser, och än mindre nödsituationer, rörande ryska marinfarkoster, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till ett uttalande från försvarsdepartementet i Moskva. Men att det skulle handla om något annat land än Ryssland är otänkbart, menar lektor Tomas Ries på Försvarshögskolan, i Godmorgon, världen!

Sedan i fredags pågår en stor militär operation i Stockholms mellersta skärgård. Enligt konkreta uppgifter till Svenska Dagbladet handlar försvarslarmet om främmande undervattensverksamhet om en skadad rysk ubåt på svenskt vatten.

Nu på morgonen tillbakavisar det ryska försvarsdepartementet uppgifterna om en skadad rysk ubåt i nöd. Det har inte förekommit några avvikande händelser, och än mindre nödsituationer, rörande ryska marinfarkoster, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Interfax skriver att departementet tillbakavisar västerländska mediers rapporter om en möjlig händelse rörande en rysk ubåt, utan att nämna insatsen i Stockholms skärgård.

Men Tomas Ries, lektor på försvarshögskolan, menar att det inte kan vara frågan om något annat land som skulle kunna stå bakom en eventuell kränkning av det här slaget. Han säger också att det måste tas på största allvar.

– Alla tecken tyder på att det här är en rysk militär undervattenfarkost som opererar djupt inne i svenska vatten. Det skiljer sig väldigt mycket från en flygkränkning, som är en politisk signal - hård men en del av utrikespolitiken. Det vi nu ser verkar vara att man opererar i det dolda, djupt inne på svenskt territorium. Det är inte utrikespolitik utan en del av en militär förberedelse på något, och det är mycket, mycket allvarligare, säger Tomas Ries.

Han vill inte spekulera i vad det är som förbereds, men att det inte är något man håller på med är otänkbart. Tomas Ries säger också att det är omöjligt att tänka sig att det skulle vara exempelvis Nato.

– När Sverige samarbetar så nära med Nato skulle det vara nästan otänkbart att de skulle vara något Nato-fartyg, säger han.

Försvarsmakten vill inte ge någon ny information om läget.

– Vi har inga ytterligare kommentarer utöver vad vi uppgav i går. Operationen pågår, säger Mattias Robertsson, informatör vid Försvarsmakten till TT.

Är skalan på insatsen densamma som i går?

– Det ger jag mig inte in på, säger Robertsson.

Hur många deltar?

– Det säger vi ingenting om.

Ekots reporter befinner sig på en båt ute vid Kanholmsfjärden, där insatsen fortfarande är som störst.

– Alldeles bredvid oss ligger stödfartyget Trossö, som är marinens ledningsfartyg. Vi hörde precis ett utrop från Trossö – där man sade att man inte vet hur länge insatsen kommer att hålla på. Det var ett utrop till de egna mannarna, som vi hörde eftersom att vi ligger ganska nära, säger Ekots My Rohwedder.

Samtidigt kommer uppgifter om att den ryskägda oljetanker, som legat utanför Stockholms skärgård, nu helt vänt om och går snabbt åt nordost, uppger flera medier. Vid åttatiden i morse höll fartyget höll den sydvästlig kurs mot Gotska Sandön.

– Men nu har den vänt och går i tolv knops fart år nordost, säger Anders Nordin, områdeschef vid Sjöfartsverket, till svd.se.

Fartyget är i princip okänt för svenska myndigheter och har troligen aldrig anlöpt svensk hamn.

– Vi ser förstås att den finns, men vi har inga uppgifter om att den anlöpt svensk hamn, säger Anders Nordin.

Bakgrund: Avancerade fartyg

Marinens mest avancerade fartyg har satts in i spaningarna i Stockholms mellersta skärgård. Men flera olika typer av fartyg har setts på fjärdarna.

  • Den tekniskt avancerade korvetten HMS Visby deltar. Marinen har fem korvetter av Visby-klass och de är byggda i omagnetiskt plastlaminat och formade så att de är svåra att upptäcka på radar eller med infraröda sensorer eller hydroakustik. Maxfart är cirka 35 knop och instrument och vapensystem är inbyggda i skrovet. Besättningen är på 43 personer och de 73 meter långa och 10,4 meter breda fartygen har 57 millimeters kanon, robotar för sjömål, torpeder och granater för ubåtsjakt och är förberedda för luftvärnsrobotar.
  • Ute på fjärdarna har också HMS Munter setts, en bevakningsbåt av Tapperklass, som är särskilt avsedd för ubåtsjakt. Munter är 23 meter lång, 5,4 meter bred och de åtta personerna ombord är beväpnad med sjunkbomber och granater mot ubåtar samt tunga kulsprutor.
  • Transportfartyget HMS Loke, byggd 1994, är också med i insatsen.
  • Där finns även minröjningsfartyg av Landsortsklass, som är 47,5 meter långa, 9,6 meter breda och beväpnade med 40 millimeters automatkanon, kulsprutor och 36 granater mot ubåtar.
  • Vad som finns under ytan i form av avancerade svenska ubåtar eller annat är oklart.

Källa: Försvarsmakten (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.