1 av 3
Foto: Anders Wiklund/TT.
2 av 3
3 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Försvaret får ökade anslag i budgeten

1:10 min

Det kommer att finnas satsningar på drygt 20 miljarder kronor när regeringen presenterar budgeten på torsdag. Försvarsanslagen kommer att öka, säger finansministern.

Fnansminister Magdalena Andersson träffade riksdagsjournalisterna under förmiddagen, och lovade då att anslaget till försvaret ska öka, minst så mycket som försvarsberedningen föreslog i maj.

– Vi har varit tydliga med att vi kommer att genomföra försvarsberedningens föslag på satsningar, säger finansminister Magdalena Andersson.

Försvarsberedningen är ett samarbetsorgan mellan regeringen och riksdagen som ska hitta breda överenskommelser inom försvarspolitiken. Slutsatsen i maj var att den operativa förmågan i försvaret måste öka och i Socialdemokraternas valmanifest slår man fast att det handlar om 1,1 miljarder kronor under de närmaste fyra åren.
Regeringens budget kommer alltså att innehålla minst den ökningen, men frågan är om det finns ännu mer pengar att vänta till försvaret.

– Det kommer vi återkomma till senast på torsdag.

Magdalena Andersson sa också att satsningarna i årets budget kommer att bli drygt 20 miljarder kronor. Det handlar framför allt om redan kända satsningar på jobb, skola, miljö och trygghet. Och det blir också satsningar på jämställdhet, säger Magdalena Andersson.

– Det är viktigt att ta tillvara all den kompetens som finns hos svenska kvinnor. Och tyvärr får kvinnor inte samma möjligheter som män att bidra till yrkeslivet och det är inte bra för ekonomin, säger finansminsiter Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista