Analys av Tomas Ramberg: Man vill övertyga om att insatsen är viktig

Försvarsledningen förbereder nu opinionen för att militären kan tvingas avsluta sin sökoperation utan att hitta några handfasta bevis för en utländsk kränkning. Samtidigt vill man övertyga medier och allmänhet om att den stora insatsen ändå har varit väldigt viktig att genomföra, skriver Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Det budskapet tonar fram mellan raderna i både försvarsministerns och överbefälhavarens budskap i dag.

ÖB Sverker Göransson säger att hans experter visat det är "väldigt troligt" att en främmande verksamhet pågår under ytan i Stockholms skärgård.

Men han betonar samtidigt att verklig visshet, "att ta på grejen" som ÖB uttrycker det, är väldigt osannolik. Det har "historiskt aldrig skett", enligt Göransson.

Men oavsett resultatet "sänder" operationen enligt ÖB "en oerhört viktig signal till omvärlden". Försvarsminister Peter Hultqvist är inne på samma spår när han säger att "det är en viktig signal till omvärlden att vi reagerar".

Militärens bedömning att det verkligen finns något att leta efter bygger enligt ÖB på den sortens civila vittnesuppgifter som fick försvaret att sätta igång letandet i förra veckan. Marinens eget letande har sen inte lett till att man kunnat bekräfta uppgifterna.

Skulle operationen avslutas utan att man kommit längre väntar därför en debatt med ifrågasättanden om det meningsfulla i det stora och kostsamma pådrag vi sett den senaste veckan.

Det är den debatten ÖB och försvarsministern nu försöker förebygga.

Det är också betydelsefullt i den fortsatta dragkampen om hur mycket den svenska militären får kosta.

Vilken efterklangen av skärgårdsdramatiken blir påverkar möjligheterna att driva fram större satsningar i nästa års inriktningsbeslut för de kommande årens försvarspolitik. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista