Fossmo får tidsbestämt straff för Knutbydåden

Livstidsdömde Knutbypastorn Helge Fossmo får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 24 år, enligt Örebro tingsrätt. Det innebär att han kan bli frigiven 2020.

Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse 2004. Med livstidsstraffet omvandlat till 24 år innebär det att han skulle bli villkorligt frigiven 2020, då han avtjänat två tredjedelar av straffet (16 år).

Under förhandlingen om straffet i Örebro tingsrätt nyligen sade Fossmo att han "bär ansvar för en människas liv, och en människas livslånga skada". Men han tillade att han är en annan människa i dag än 2004.

– Att vara kristen innebär inte att vara felfri, utan att det finns nåd hos Gud. Även för hemska brott, sade han, enligt tidningen Dagen.

Fossmo var tidigare pastor och föreståndare i församlingen Knutby Filadelfia öster om Uppsala. I januari 2004 hittades hans 23-åriga fru mördad. I huset intill hittades en 30-årig man, make till pastorns älskarinna, skottskadad.

En kvinna som varit barnflicka i familjen dömdes för mord och mordförsök på pastorns 23-åriga fru och för mordförsök på den skottskadade mannen. Helge Fossmo dömdes för anstiftan till mord på sin andra hustru och anstiftan till två mordförsök.

Han åtalades även för att ha mördat sin första fru, som dog i badkaret 1999, men Fossmo friades.

En livstidsdömd som suttit av tio år av sitt fängelsestraff kan ansöka om att få straffet tidsbegränsat.