EU:s stats- och regeringschefer enades i natt om att minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent till 2030. Foto: TT.

Professor kritisk mot låga miljömål

"En dålig signal"
1:32 min

EU:s klimatmål  till år 2030 som beslutades av ministrarna i Bryssel i natt innebär att EU inte tar sitt ansvar för att bromsa ökningen av medeltemperaturn. Klimatprofessorn Björn Ola Linnér menar att det är en "dålig signal".

– Målet i sig är viktigt men ännu viktigare är vägen dit, att det finns en trovärdig plan, för att vi faktiska ska kunna ställa om till ett klimatsmart samhälle. Och då  är detta att vi har så låga mål för energieffektivisering och förnybar energi det allra allvarligaste. Det är en dålig signal inför ett klimatavtal i Paris 2015, säger professor Björn Ola Linnér vid Centrum för klimatpolitisk forskning i Linköping.

EU:s stats- och regeringschefer enades i natt om att minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent till 2030. Andelen förnybar energi ska vara 27 procent. På samma nivå sätts målet för energieffektivisering, vilket är mindre än EU-kommisisonen först föreslog.

Många miljöorganisationer kritiserar målen för att vara så lågt ställda att de bromsar omställningen från fossilenergi.

EU:s ordförande Herman van Rompuy var nöjd och statsminister Stefan Löfven sa att det var så långt man kunde nå. En del i uppgörelsen är att Polen, som använder mycket kol, fick igenom att få överta gratis utsläppsrätter, vilket är negativt för klimatet säger Björn Ola Linnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".