Greenpeace besviken på klimatuppgörelse

1:38 min

Miljörörelsen är djupt besviken på EU-ländernas ledare efter klimatuppgörelsen i natt, som bland annat innebär att utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent från 1990 till år 2030. Alldeles för lite, tycker organisationen Greenpeace.

– Vi är inte ens halvvägs. Överenskommelsen kommer att sakta ner utvecklingen av ren energi i EU. Om 16 år kommer fortfarande en majoritet av eluppvärmningen bestå av fossila bränslen och det är ett stort problem. EU behöver större ambitioner, säger Joris den Blanken på Greenpeaces kontor i Bryssel.

Han är trött, besviken och djupt oroad efter att ha följt klimatförhandlingarna på plats i Bryssel tills uppgörelsen blev offentlig någon timme efter midnatt.

den Blanken anser att man ska dra ner dubbelt så mycket på alla områden som EU:s klimatavtal omfattar. Greenpeaces förhoppning är nu att både Kina, USA, Asien och inte minst afrikanska länder har betydligt tuffare mål än EU:s medlemsländer inför det stora klimatmötet i Paris om drygt ett år.

För redan nu laddar miljöorganisationer världen över för att sätta hårt tryck på världens ledare, före, men också under Parismötet, säger Joris den Blanken, som själv kommer att stå i demonstrationsleden.

– Det kommer att bli stora folkmassor på gatorna. Vi har redan sett dem i New York och de har inte glömt vad ledarna lovat om att hålla den globala uppvärmningen inom säkra gränser, säger Joris den Blanken vid Greenpeace Brysselkontor.