1 av 5
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto Pontus Lundahl / TT.
2 av 5
"Operationen pågår, så kan man sammanfatta det", säger Jesper Tengroth på Försvarsmakten. Foto: Lars Pehrson/TT.
3 av 5
4 av 5
Bildunderlag som presenterades på presskonferens 21 oktober med anledning av pågående underrättelseoperation. Kartbilden med tre inringade områden som finns i presentationen är det underlag som visades på söndagens presskonferens. Kartan med fem inringade områden visar de observationer som Försvarsmakten nu analyserar.
5 av 5
Försvarets bild på en av de tre iakttagelserna som släpptes på söndagen. Foto: Försvarsmakten

Försvarsministern: Jag tänker inte ifrågasätta bedömningen

Insatsen kostade 20 miljoner kronor
1:31 min

Försvarsmakten meddelade under förmiddagen att man avslutar spaningen efter misstänkt främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Försvarsminister Peter Hultqvist kommenterar nu händelserna.

– Jag kan ju bara konstatera att jag haft kontinuerlig information från Försvarsmakten från första dagen till nu. Nu förutsätter jag att jag kommer att få en redovisning av anlysresultaten så småningom, vad man har kommit fram till och hur man värdera olika saker, säger Försvarsminister Peter Hultqvist

Vet du om det verkligen har varit någonting?

– Ja, man har gjort bedömningen att det är trolig främmande undervattensverksamhet och jag tänker inte ifrågasätta den bedömningen.

Det här har kostat cirka 20 miljoner kronor, är det väl använda pengar?

– Det är ju så att de inledande uppgifter som kom, som grundar den här operationen gjorde ju att man genomförde den här operationen på ett seriöst och allvarligt sätt, och det ingår ju som en linje i att markera svensk suveränitet, svenskt territorium enligt folkrätten. Och det är en av de grundläggande uppgifterna som försvarsmakten har. Och därför var det nödvändigt att göra det här.  

Ryssland känner sig utpekat och enligt en talesperson för det ryska försvarsdepartementet är Sveriges underrättelseoperation helt grundlös och kan komma att leda till ökad spänning i Östersjöregionen.

– Vi har noterat trolig främmande undervattensverksamhet, vi har ingen nationell verifiering och vi har heller inte gått ut och sagt det, eller pekat ut någon nation från regeringens sida. Så jag har inga kommentarer till spekulativa uppgifter, säger Försvarsminister Peter Hultqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".