Volvo sparar trots vinstlyft

1:33 min

Volvo redovisade i dag en stor vinst för företaget. Men trots att vinstökningen till stor del beror på neddragningar i bolaget så väntar ytterligare besparingar.

Volvoaktien har i dag rusat på Stockholmsbörsen efter att lastbilstillverkaren gjort en oväntat hög vinst i det tredje kvartalet. Resultatet före skatt steg med över 30 procent mot fjolåret.

– Vi ska ha klart för oss att vår lönsamhet har förbättrats men den är inte där vi vill att den ska vara i framtiden, säger Olof Persson, vd för Volvo.

Volvos vinstlyft till 2,3 miljarder kronor före skatt i det tredje kvartalet beror delvis på att lastbilsförsäljningen i USA ökat kraftigt, men den stora förklaringen är att neddragningarna i bolaget börjat synas ordentligt i resultatet.

Nästan 800 miljoner kronor sänktes kostnaderna med under det tredje kvartalet. Bland annat tack vare att tusentals tjänster sparats in. Men Volvos vd siktar ännu högre.

– Vi kommer ta steg för steg och se till att vi kommer upp till en lönsamhet som är en av de bästa i branschen, säger Persson.

För att klara det måste lönsamheten mer än fördubblas i Volvo. Det ska göras genom ytterligare besparingar. Totalt ska företagets kostnader minskas med tio miljarder kronor till 2016.

De kommande kvartalen kommer tre områden i företaget hamna under effektiviseringsyxan.

– Vi tittar igenom vår anläggningsverksamhet, vi slår samman försäljningen av lastbilar från tre olika organisationer till en, och sedan ska vi göra en genomlysning av vår IT-verksamhet, säger Persson.