Foto: TT

Ebolavaccin väntas klart under 2015

WHO: Vaccintillverkarna har lovat att producera miljoner vaccindoser
1:51 min

Hundratusentals doser av ebolavaccin kommer vara redo under första halvåret av 2015, Världshälsoorganisationen, WHO, under en presskonferens.

Världshälsoorganisationen räknar med att det ska finnas hundratusentals doser av vaccin mot ebola redan under våren.

Vaccin skulle kunna börja erbjudas till sjukvårdspersonal i de hårdast drabbade länderna i Västafrika redan i december i år. Det meddelades på en presskonferens nu i eftermiddag.

– Under 2015 har vaccintillverkarna lovat att kunna producera miljoner vaccindoser, och redan under första halvåret nästa år ska de klara att få fram hundratusentals doser, sa Marie Paule Kieny från Världshälsoorganisationen nu i eftermiddag.

I går hölls ett högnivåmöte på WHO om ebolavaccin, och man bekräftar att det just nu pågår tester av säkerheten hos de två vacciner som redan tidigare varit på tal.

Dessutom finns ytterligare fem vacciner under framtagande som kan bli aktuella längre fram.

Resultaten från de första säkerhetstesterna väntas i december, och redan då kan skulle man kunna börja erbjuda vaccin till sjukvårdspersonal i de värst drabbade länderna i Västafrika.

I det läget kommer man bara ha hunnit kontrollera att vaccinerna inte är direkt farliga, men inte veta mycket om hur effektiva de är. Dessa prövningar ska fortsätta under nästa år, innan vaccinationer i större skala kan komma igång.

Behovet av vaccin är förstås enormt, men det finns stora risker med att så snabbt ta fram nya vacciner, en process som normalt skulle ta flera år. Världshälsoorganisationen betonar att man tar säkerheten på största allvar, säger Marie Paule Kieny.

– När vi accelererar en process som brukar ta flera år till att nu gå på några veckor har vi förstås säkerheten som första prioritet, tätt följt av produktionskapacitet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".