Ny studie: Fler kan skippa dubbdäcken

1:46 min

Betydligt fler skulle kunna välja att köra med dubbfria vinterdäck utan att trafiksäkerheten skulle äventyras. Det visar en studie som Trafikverket gjort.

– I dag är det ungefär 60 procent som kör med dubbat över hela landet och det är en andel som skulle kunna minska utan bekostnad av trafiksäkerheten, säger Johan Strandroth, trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket.

Den senaste tiden har vintern gjort sitt intåg i delar av landet. Och det har blivit hög tid att sätta på vinterdäcken. Trots risker med farliga partiklar som orsakas av dubbdäck väljer många fortfarande att använda dubbat. Men tack vare att många bilar nu är utrustade med antisladd skulle fler kunna välja odubbat.

– På landsvägsmiljö där det sker många dödsolyckor där har antisladdsystemet så pass bra effekt så har du en modern bil kan du välja dubbfritt, säger Johan Strandroth.

Ungefär 70 procent av all körning på våra vägar sker med antisladd och när Trafikverket studerat dödsolyckorna de senaste 15 åren har man kommit fram till att om bilen har antisladd har valet av dubb eller inte i princip ingen betydelse. Men frågan vilka däck bilen ska ha är laddad.

– Det ligger nog nära hjärtat på många och alla känner att man har erfarenhet av att själv köra och vill inte att någon annan ska komma och ha en pekpinne, säger Johan Strandroth.

Däremot visar studier att olyckor där bilen bakom kör på bilen framför, alltså upphinnandeolyckor ökar med dubbfritt. Därför bör bilister i norra Sverige välja dubbat, medans det i resten av landet borde gå lika bra med odubbat.

– Dubbdäck har en ganska stor fördel fortfarande även med moderna bilar. Därför bör man välja dubbat om man bor i norra Sverige. Däremot i södra Sverige och storstadsregionerna är den andelen av olyckorna väldigt liten, även om det har betydelse i det specifika fallet har det ingen betydelse i det stora hela, säger  Johan Strandroth, trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket.