44 000 lärare saknar rätt behörighet, enligt Skolverkets rapport. Foto: Janerik Henriksson / TT

Kvalitén brister på svenska skolor

"Särskilt stöd i skolan är ett stort problem"
1:31 min

9 av 10 skolor tar inte kvalitetsarbetet på tillräckligt stort allvar. Det enligt en ny rapport från Skolinspektionen.

Bland annat handlar det om att undervisningen för barn med särskilda behov brister och om att dialogen mellan skolans huvudansvariga, lärare och elever är alltför dålig, det säger Henrik Dahl som är utredare på Skolinspektionen.

– Vad det handlar om egentligen är att man måste ta hand om resultatet från skolorna på huvudmannanivå, se över var skolorna befinner sig idag, vad de har för resultat och vad det finns för behov. Och sedan sätta in åtgärder för att rätta till de behoven. Där ser vi att många huvudmän inte klarar av det ansvaret och vi ser också att många rektorer och huvudmän inte har den dialog som krävs, säger Henrik Dahl.

De dystra rapporterna från skolans värld har varit många under det senaste året, och i Skolinspektionens nya rapport kritiser nu skolornas aktörer på nytt. Rapporten bygger på inspektioner på 6 500 skolor och enkätsvar från över en halv miljon elever, det under en period på fem år. Kritiken går bland annat ut på att dialogen mellan skolans olika aktörer inte fungerar och att undervisningen vad gäller barn med särskilda behov i många fall är mycket bristfällig.

– Vi ser att särskilt stöd i skolan är ett stort problem för många skolor. Läraren blir fångad mellan att se till de elever som behöver mer stöd och samtidigt se till dem som behöver mer stimulans. Det som kan hända ibland och som vi ser i våra undersökningar är att man hamnar på mellannivå, att undervisningen är tänkt att passa alla, att den hamnar på en genomsnittsnivå. Problemet är att då passar den ingen tillslut, säger Henrik Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".