Storbråk om brittiska EU-notan

1:36 min

Ett storbråk har blossat upp på EU-toppmötet i Bryssel där den brittiske premiärministern David Cameron hamnat i förgrunden. Orsaken är att Storbritannien krävs på ytterligare 2,1 miljarder euro efter att EU börjat använda ett annat system för att räkna ut medlemsavgiften. Men David Cameron vägrar att betala, förklarade han på en presskonferens efter mötet.

– Det är en två miljarders euroräkning som ska betalas inom en månad. Det är inte ett acceptabelt sätt att uppföra sig och det är inte en acceptabel pengasumma, dundrar den brittiske premiärministern David Cameron, högröd i ansiktet samtidigt som han slår nävarna i bordet gång på gång.

Cameron sägs ha fått flera rejäla vredesutbrott och gapat och skrikit i möteskorridorerna utanför EU-ledarnas mötessal och även inne på själva mötet. Att behöva betala ytterligare 2,1 miljarder euro i medlemsavgift för i år, hade han inte räknat med eftersom det också påverkar britternas egen statsbudget på hemmaplan, mycket negativt.

Det har till och med gått så långt att det blir ett extrainkallat krismöte med EU-ländernas finansministrar, bara de närmaste dagarna om uträkningen av medlemsavgiften till den europeiska unionen - ett krav från David Cameron. Allt handlar om det nya sättet att räkna fram ländernas bruttonationalprodukt, BNP, som ju helt enkelt är värdet på alla varor och tjänster som produceras i ett land under ett år.

Förutom Storbritannien är det sju länder som får betala mer pengar till EU än vad de redan gjör. Sverige får däremot tillbaka pengar av EU, 133 miljoner euro, drygt 1,1 miljard svenska kronor, något som gläder den svenske statsministern Stefan Löfven.

– Det är naturligtvis bra. Vi förhandlar inte om detta utan det är utifrån den statistik som har kommit, så ser den ekonomiska utvecklingen ut och i det här fallet ska vi få tillbaka pengar, säger han.