Kroppen minns. Bilden är arrangerad. Foto: Mattias Ahlm/Sverigesradio
Bilden är arrangerad. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Läkare anklagas för övergrepp på flickor

2:28 min

En tidigare smittskyddsläkare som ofta uttalat sig i media om ungdomars sexualitet anklagas nu för sexuella övergrepp av patienter under sin tid som skolläkare på 70-talet. Det här framkommer i P1-dokumentärserien Patienten och tystnaden, vars tredje och sista del sänds i dag.

Smittskyddsläkaren var verksam några år in på 2000-talet. Pia har först nyligen polisanmält den tidigare smittskyddsläkaren för våldtäkt.

– Även om jag förstår att det har gått så lång tid att det vid det här laget är preskriberat så vill jag för min egen skull anmäla det fruktansvärda brott jag anser att jag blev utsatt för, säger hon.

Pia säger att hon blev våldtagen av sin skolläkare 1975. Skolläkaren har efter det här varit bland annat länsläkare och smittskyddsläkare. Han har engagerat sig i barnhem och ungdomsmottagningar.

Han har ofta uttalat sig i media som expert på ungdomars sexualitet och könssjukdomar, bland annat i Sveriges Radio. I en regional tidning är han intervjuad över 100 gånger. Han gick i pension för några år sen.

Han var tongivande i länet under informationskampanjen om hiv och aids under 80- och 90-talen. Han har föreläst, gjort sexualupplysningsfilmer åt Folkhälsoinstitutet och suttit med som expert i flera olika utredningar. Själv har han beskrivit sig som en person som bekämpar orättvisor och står på de svagas sida.

Flera ur personalen på den vårdcentral han jobbade på när övergreppen ska ha skett säger nu att de reagerade över att läkaren i strid med de rutiner som fanns brukade låsa in sig ensam med unga flickor vid gynekologiska undersökningar och att de flera gånger sprang gråtande ur rummet. Ändå kunde han fortsätta jobba.

– Man var väl rädd, man kunde väl inte säga något. Man kanske pratade sinsemellan men att man gjorde någon anmälan, det var det inte en tanke på, att göra det då, berättar en sjuksköterska

Varför inte?

– Ja, det var väl tabu. Man kunde väl inte skita ner en doktor.

Ann-Sofie sökte hjälp hos läkaren efter att hon blivit våldtagen, men i stället för att undersöka henne utsatte läkaren henne för ytterligare ett övergrepp, säger hon. Hon var 15 år då.

– Jag anförtrodde mig åt honom och sen utnyttjar han det istället. För sin egen lust skull. Det var ju fruktansvärt.

Britta är en annan av hans tidigare patienter, även hon var 15 då.

– Jag kan precis höra klicket när han låser dörren.

Du hör det nu i dag?

– Ja, jag kan precis.. och det var ju en sån här grön brits med papper på, och så gör han det här övergreppet. Han inger ett förtroende, och så händer det här. Man är försvarslös, säger Britta.

De som medverkar i inslaget har utbytta namn. Den tidigare smittskyddsläkaren har inte velat bemöta anklagelserna. Mer om det här i dokumentärserien Patienten och tystnaden vars sista del sänds i dag i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista