Församlingar uppmanas sälja hus

"Det är ett antal hundratals miljoner kronor"
1:41 min

Svenska kyrkans församlingar bör sälja en del av sina fastigheter för att spara pengar. Det enligt en utredning som på uppdrag av kyrkan har inventerat hela fastighetsbeståndet.

– Idag lägger vi ner ungefär 27 procent av kyrkoavgiften på fastighetsförvaltning. Det är klart att vi skulle önska att vi kunde lägga kanske mindre pengar på fastighetsförvaltning och mer på att sköta den grundläggande uppgiften, säger utredningens ordförande Lars Johnsson.

Tidigare har Svenska kyrkan inte vetat om hur många byggnader som församlingarna äger men nu visar en enkät som församlingarna fått svara på att det finns på drygt 11 000 fastigheter, utöver kyrkor och kapell. Det kan vara församlingshem, kursgårdar, prästgårdar och bostadshus. Enligt Lars Johnsson kommer utredningen, som fortfarande pågår, inte ge förslag på vilka byggnader som ska säljas.

– Det blir ju lokala frågor vilka fastigheter som man vill sälja och som går att sälja, säger han.

Efterfrågan på fastigheterna skiljer sig naturligtvis mycket åt. Till exempel sålde Stockholms Stift förra året Graninge Stiftsgård i Nacka för 56 miljoner kronor. Samtidigt kan församlingshem och andra kyrkobygnader på landsbygden kan vara svårsålda.

I takt med att medlemsantalet i Svenska Kyrkan minskar har intäkterna från kyrkoavgifter också gått ner. Kyrkan måste spara pengar och enligt Lars Johnsson kan man spara mycket på förvaltningskostnader.

– Det är ett antal hundratals miljoner som vi på sikt bör minska i fastighetsförvaltningskostnader, säger han.

Hur många fastigheter som kan säljas är för tidigt att säga, liksom hur pengar försäljningarna skulle kunna ge. Men att församlingarna inte skulle förlora några större summor på uteblivna hyresintäkter är Lars Johnsson rätt övertygad om.

– Församlingarna hyr inte ut speciellt mycket lokaler idag. Det är nog ingen större del i församlingarnas intäkter, generellt sett. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".