Trots vitt skilda viljor har EU-ledarna enats om nya klimat- och energimål för EU. Men miljörörelsen tycker att det är för lite. Foto: AP Photo / TT.

Hård kritik mot EU:s nya klimatmål

"En dålig signal inför ett klimatavtal i Paris 2015"
1:53 min

EU:s klimatmål för 2030, som beslutades i Bryssel i natt, får i dag kritik för att inte vara tillräckligt ambitiöst. Framförallt på grund av att EU sätter ribban lågt för andra aktörer, säger Johan Kuylenstierna, vd för Stockholm Environment Institute.

– Det som är lite skrämmande i dag är att vad EU gör när det gäller att reducera utsläppen påverkar ganska lite. Våra totala utsläpp i EU är cirka tio procent av det totala. Så man kan säga att när EU minskar utsläppen, är det inte där vi egentligen har vår största påverkan. Utan det är de målsättningarna vi sätter. Vi sätter ju mål som blir ett exempel för den övriga världen, säger Johan Kuylenstierna, vd för SEI, Stockholm Environment Institute.

EU:s utsläpp har sedan 1990 minskat med cirka 13 procent. Till år 2030 ska EU ska minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent jämfört med år 1990.

Energianvändningen ska effektiviseras med 27 procent och målet för andelen förnybar energi blir 27 procent. EU:s överenskommelse kommer att spela roll i förhandlingarna om ett globalt klimatavtal.

Professor Björn Ola Linnér vid Centrum för klimatpolitisk forskning i Linköping, hade gärna sett en högre ambition.

– Målet i sig är viktigt men ännu viktigare är vägen dit, att det finns en trovärdig plan, för att vi faktiska ska kunna ställa om till ett klimatsmart samhälle. Och då är detta att vi har så låga mål för energieffektivisering och förnybar energi det allra allvarligaste. Det är en dålig signal inför ett klimatavtal i Paris 2015, säger han.

Miljöorganisationer har kritiserat uppgörelsen, Naturskyddsföreningen hade velat ha utsläppsminskning på 60-70 procent. Greenpeace varnar för att Europa nu hålls kvar i beroende av fossil energi.

Men Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, som medverkat i FN:s klimatpanel IPCC, säger till TT att högre mål hade varit en riskabel strategi för EU. Han anser att de beslutade målen är på en realistisk nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".