Uppgifter: Många banker klarar inte ECB:s krav

"Tio banker måste omedelbart samla in mer kapital"
1:03 min

25 europeiska banker av 130 klarar inte Europeiska Centralbankens (ECB) så kallade stresstest. Det innebär att de, enligt ECB, inte är tillräckligt rustade för en ny eventuell bankkris likt den som drabbade världen 2008. 

Flera medier har i dag rapporterat om resultatet av stresstestet, men ECB vill inte kommentera utan hänvisar till en presskonferens på söndag. Nyfikenheten är mycket stor på vilka banker som inte klarat sig i testet och vilka som omedelbart kommer sättas under press att öka sitt kapital.

Men bland annat Bloomberg News och Wall Street Journal rapporterar i kväll att 25 av de 130 bankernas beredskap för en ny bankkris underkänts av ECB. Tio av dem måste enligt medieuppgifterna omedelbart samla in mer kapital för klara sig.

Om uppgifterna stämmer är det något fler banker än bedömare räknat med.

ECB har i sina tester av bankernas motståndskraft mot kriser simulerat en tvåårig recession i ett scenario och i ett annat, mycket mörkare, en finanskris i klass med den som drabbade världen efter den amerikanska investmentbanken Leehman Brothers konkurs hösten 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".