1 av 2
Kim Anderzon på Boulevardteatern där hon spelade i "Den skalliga primadonnan" med Helge Skoog (tv). Foto: Anna-Karin Nilsson/XP/TT
2 av 2
Skådespelarna Johan Rabaeus och Helge Skoog. Foto: Claudio Bresciani och Lars Pehrson/TT

Så minns kollegorna Kim Anderzon

"En skådespelare full med energi och kraft"
0:25 min

Skådespelaren Kim Anderzon är död. Henes kollegor Johan Rabaeus och Helge Skoog minns en en unik konstnär och folkkär skådespelare.

Kim Anderzon spelade ofta kvinnor med skinn på näsan

Skådespelarkollegan Johan Rabaeus, som under många år arbetat ihop med Kim Anderzon både i teaterpjäser och i filmer, säger att hon var helt unik som konstnär och aktris.

– Kim var en helt ny skola, det var något alldeles nytt. Hon bröt gränser, hon hade ett eget sätt att spela på så att man själv fick lust att spela på hennes sätt, inspireras av henne. Det låg på lut hos mig, och hon var den som puttade mig sista biten över och fick mig igång på scen.

– Det känns väldigt märkligt det här. Även om jag visste att Kim var sjuk, så kommer det som en chock att hon inte finns längre. Jag bara tänker på allt som hon gjorde, och på den lust hon spred på teatern, inte bara bland publiken utan bland unga människor som inspirerades av henne och som själva sökte sig till teatern, säger Rabaeus.

Kim Anderzons sista pjäs blev Den skalliga primadonnan på Boulevardteatern, där en av hennes motspelare var Helge Skoog.

– Det var väldigt roligt, hon var en skådespelare full med energi och kraft, säger Skoog.

– Hon var väldigt folklig och väldigt folkkär. Det var egendomligt att hon skulle drabbas av detta. Vi har sett hur hon har kämpat med sjukdomen och hon har i det längsta ställt upp. Men publiken har nog inte märkt någonting, för hon har varit full av energi och kraft.

Sista gången de stod tillsammans på scenen var så sent som i fredags förra veckan.

– Då gick det inte längre, hon hade för ont. Men fram till dess var det fullt fart på scenen, så var hon helt utmattad efteråt. Hon gav allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".