Linn Matikka, nyhetssändare på Ekot, sänder natten då vi går över till vintertid. Foto: Julia Milder/Sveriges Radio

Linn sänder Ekot när vi går över till vintertid

"Gäller att hålla tungan rätt i mun"
2:26 min

I natt är det dags att ställa om klockan till vintertid igen. De allra flesta sover kanske när tidsomställningen sker, och vaknar glada över att ha vunnit en timme. Men för Linn Matikka som sänder Ekot på natten innebär det en extra arbetstimme.

– Det känns okej. Det blir ett lite tyngre pass än vad jag är van vid, helgpassen är ganska långa för oss nattsändare i vanliga fall, så det blir lite extra kämpigt frampå småtimmarna, men vi ska nog hålla oss vakna ändå, säger Linn Matikka.

Sista söndagen i oktober varje år går vi över till vintertid, eller normaltid, som det egentligen heter. När klockan egentligen är tre på natten slår den över till två och vi får tillbaka en timme. Men för nattjobbare som Linn Matikka innebär det en extra arbetstimme, och hon förbereder sig genom att ha en ännu bättre uppladdning inför arbetspasset än vad hon normalt har.

– Det blir ju två stycken två-sändningar i natt och då gäller det att hålla tungan rätt i mun och komma ihåg vad klockan är, eller blir, säger Linn Matikka.

Det finns en rad olika knep för att hålla reda på om man ska ställa fram klockan eller ställa tillbaka den när vi går över till vinter- respektive sommartid. Ett klassiskt exempel är att man ska tänka på klockan som med utemöbler -  de ska fram när det blir sommartid och ska ställas tillbaka när det blir vintertid. Men Linn Matikka har ingen särskild strategi för det i sitt privata liv.

– Jag tycker att det är ganska förvirrande i vanliga fall. Men som tur är har jag en telefon som sköter det där åt mig, så att jag dyker upp i rätt tid till jobbet eller vad jag ska göra dagen efter,

Så du har aldrig kommit för sent eller för tidigt på grund av att du inte haft koll på tidsomställningen?

– Nej, jag tror faktiskt inte det, jag har nog lyckats pricka in det.

Förutom att vi vinner en timme natten till söndagen märks vintertiden av genom att kvällarna blir mörkare. Men sommartiden är bara fem månader bort - sista söndagen i mars ställer vi fram klockan och får ljusare kvällar igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".