Sjukvårdspersonal i Liberia. Foto: Abbas Dulleh/TT.

WHO: Över 10 000 bekräftade fall av ebola

Statsepidemiologen: "Viktigt att inte tappa fokus"
2:28 min

Den tvååriga flicka som avled i ebola i Mali hade färdats över hundra mil i buss genom landet. Nu arbetar Världshälsoorganisationen febrilt för att hindra smittan från att få fäste där.

Ännu ett land med domfattande spridning av ebola vore förödande, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Det är ett väldigt allvarligt scenario om vi skulle få ytterligare ett Liberia, Sierra Leone eller Guinea. I stort sett alla världens resurser på det här området går till de länderna och det är svårt att tro att man skulle klara av ett till, säger han.

Den lilla flickan hade varit i grannlandet Guinea, men togs till Mali av sin mormor efter att mamman dött i ebola. Tvååringen ska ha varit sjuk under den mer än hundra mil långa bussresan via huvudstaden Bamako, och nu gör Världshälsoorganisationen WHO sitt bästa för att spåra och isolera kontakter som förekommit.

Dödssiffran i ebola närmar sig nu 5 000 och antalet bekräftade sjukdomsfall har nu passerat 10 000, enligt de senaste siffrorna från WHO. Samtidigt är bedömningen att den verkliga siffran är mellan två och fyra gånger så hög. Hjälpinsatserna är fortfarande otillräckliga, men i går meddelade WHO att miljontals doser ebolavaccin ska kunna produceras redan under nästa år.

Beskedet är välkommet i kampen mot sjukdomen men hur snabbt man än jobbar med vaccinerna så kommer de i senaste laget, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

– WHO har talat om att vi nu har ett fönster på några veckor eller månader, och vaccinerna kommer inte att kunna komma fram på den korta tiden.

Ett annat problem är riskerna med att snabbt börja använda knapphändigt testade vacciner. De två som är aktuella nu är tidigare prövade på en mindre grupp apor innan man nu gör de allra första testerna på människor.

Om folk får vaccin och därmed blir mer oförsiktiga kan det bli problem, säger Anders Tegnell.

– Två saker: om man tror på vaccinet utan att det har någon effekt så kan man skapa en större spridning på det sättet, det andra är om det finns bieffekter som gör att man blir sjuk av det.

Att introducera vaccinerna kan också ses som en logistisk mardröm - det är svårt att testa vacciner även under mer normala förhållanden.

Det kan ändå vara rimligt att börja testa vaccinerna med tanke på sjukdomens fruktansvärda framfart tycker statsepidemiologen Anders Tegnell.

Samtidigt är sjukbäddar och personal fortfarande högsta prioritet säger han.

– Det är viktigt att inte tappa fokus på det som verkligen behöver göras i de här tre länderna, och tro att man kan vänta på ett vaccin, för det kommer inte att lösa problemet, det är jag helt övertygad om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".