Folkpartiledaren var gäst i Ekots lördagsintervju. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Björklund öppen för samarbete om energin

"Om regeringen kallar till möten går vi naturligtvis dit"
1:20 min

Trots hård kritik från oppositionen mot regeringens budgetproposition som presenterades i veckan, tror Folkpartiledaren Jan Björklund att regeringens budget kommer att klara omröstningen i riksdagen. Björklund var veckans gäst i Ekots lördagsintervju.

– Min prognos är att regeringens budget kommer att gå igenom. Det tror jag är Stefan Löfvens också. Det var under den förutsättningen som han åtog sig att bilda den här regeringen, sade Jan Björklund i intervjun.

Om regeringen klarar budgetomröstningen i Riksdagen i början på december, funderar allianspartierna fortfarande på om de ska bryta ut delar ur regeringens budget och tvinga politiken i en annan riktning. En tänkbar sådan fråga är satsningen på trainee-jobb. Men ribban ska ligga högt innan Alliansen väljer att gå så långt.

– Vi känner ett slags ansvarstagande trots allt för denna budgetprocess säger Björklund.

Folkpartiledaren har tidigare kritiserat den rödgröna regeringens energiuppgörelse för
att försvåra för kärnkraften. Men trots det kan han tänka sig att sitta i en energikommission om statsministern kallar.

– Om regeringen kallar till möten går vi naturligtvis dit, självklart, och samtalar. Energifrågan är av den arten att vi skulle behöva ha en långsiktigt energiöverenskommelse. Jag sätter mig inte och tar ansvar för att snabbavveckla den svenska kränkraften. Men kan vi hitta en överenskommelse som skaffar stabila klimatvänliga spelregler för svensk industri så är jag beredd att bidra till det, säger Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".