Så ska Migrationsverket hantera eventuell ebola

"Vår personal ska känna sig säker"
1:12 min

Migrationsverket har utarbetat riktlinjer för hur personalen ska agera när de möter asylsökande från det eboladrabbade Västafrika. Det kommer inte så många från dessa länder, men det behövs ändå instruktioner hur man ska hantera de som kan misstänkas vara smittade av ebola, säger Fernando Alvarez, chef för Migrationsverkets arbetsgivarenhet.

– Vi vill ta fram rutiner för att vår personal ska känna sig säker på hur man hanterar eventuella situationer.

De riktlinjer Migrationsverket upprättat innehåller hur man kan känna igen en eventuellt smittad genom att de har hög feber eller kräkningar.

I det läget ska sjukvården kontaktas och personen isoleras. Det kan också vara bra att förhöra asylsökande från eboladrabbade områden i ett rum nära ingången och inte föra dem genom hela lokalen.

Hittills i år har det bara kommit ett 80-tal asylsökande från Västafrika. Men det finns en oro hos personalen, även om den nog inte är större än i samhället i allmänhet, menar Fernando Alvarez.

– Det kan ju vara individuellt hur stor oron är. Men vi har en liten del sökande från de länderna så det är inte många gånger som vi kommer i kontakt med personer som skulle kunna ha smittan.

Frågan är då om dessa allmänna riktlinjer fungerar om personalen skulle komma i kontakt med en ebolasmittad person.

– Vi är inte experter i ämnet. Men den information vi får från Folkhälsoinstitutet och även smittskyddsläkare är att risken är väldigt låg i Sverige, men vi ska ändå vara försiktiga och uppmärksamma, säger Fernando Alvarez, chef för Migrationsverkets arbetsgivarenhet.

Per-Anders Rehn
per-anders.rehn@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".